DORITA RE-UNIRE!

Distribuie pe:

Luni, 28 decembrie 2015, în ecouri de colindă, la ceas târziu, s-a încheiat ediția a X-a, jubiliară, a amplei manifestări culturale „Punți de lumină", reunind sub arcul frumuseții și al speranței, al iubirii de Neam și Țară, jurnaliști, scriitori, poeți, cantautori, artiști, intelectuali de marcă din Târgu-Mureș, București, Sibiu, Iași, Toplița Română, Reghin, Sighișoara, Târnăveni, din... România Mare. Dar nu filmul acestui maraton cultural constituie subiectul editorialului de față. Nu deocamdată.

În tandem cu splendida expoziție de icoane realizate de familia Călin, Raluca și Roxana Bogătean, o impresionantă expoziție de carte și tipărituri apărute, numai în anul 2015, în proporție de peste 90%, la editurile „Nico" și „Vatra Veche" din Târgu-Mureș, a captat, în mod binemeritat, atenția numerosului public, prezent pe tot parcursul celor peste 10 ore de dialoguri cu și despre carte, modele culturale, tradiții și contemporaneitate românească.

Pentru cei care nu știu sau nu-și amintesc, mă simt datoare să precizez că tânăra editură „Vatra Veche", pe al cărei act de naștere scrie 20 iulie 2015 (ce dar frumos de ziua mea!), a fost inițiată de scriitorul și editorul Dr. Nicolae Băciuț cu scopul ca, de sub „teascurile" ei, să scoatem la lumină, până la 1 Decembrie 2018 - când vom celebra Centenarul Marii Uniri a tuturor Românilor - 100 de cărți ale scriitorilor mureșeni. Frânturi din inimi vibrând, din totdeauna și mereu, pentru România Dodoloață.

Dacă 2018 va marca 100 de ani de la splendida împlinire, în iarna lui 1918, a visului Reîntregirii sub un singur Tricolor - roșu, galben și albastru -, tot către 2018 se îndreaptă acum speranțele românilor de pe ambele maluri ale Prutului, de desființare a sârmei ghimpate ce ne sfâșie sufletele.

Anul 2015, ce se va încheia peste doar câteva zeci de ore, a fost greu, un an de cumpănă, cu jertfe dureroase, tulburat de încrâncenări și praguri adesea insurmontabile.

Și totuși… „Pentru prima oară de la înființarea statului Republica Moldova, numărul celor favorabili Re-Unirii a depășit la limită pe al celor care se opun acestui proces. Îmbucurător și hotărâtor este însă faptul că numărul unioniștilor a crescut constant în ultimii 25 de ani, iar cel al oponenților a scăzut constant, cu o accentuare a fenomenului după 2009" - menționează publicistul basarabean unionist ing. Marius Lulea.

Dă, Doamne!

„Că numărul unioniștilor a devenit «îngrijorător de mare» o spune chiar reprezentantul Moscovei la Chișinău, liderul socialiștilor, Igor Dodon." - afirmă același comentator. „Cu părinți unioniști, dar el (n.n. - Igor Dodon), un mare căutător de oportunități, acesta a rupt Harta României Mari, acuzând corpul profesoral din al doilea stat românesc că face campanie Unionistă în școli.

Unirea a devenit ireversibilă, iar următorii ani sunt pregătitori ai acestui proces.

Toate guvernările din ultimii 25 de ani au făcut tot posibilul ca statul Republica Moldova să fie un stat eșuat, în care cetățenii să nu aibă încredere. Or, dacă nu există încredere, atunci nu va exista niciun stat, și a se vedea aici ușurința cu care provincii din Ucraina au trecut în tabăra rusă. Pe străzile din Chișinău, chiar și cei care se consideră moldoveniști vor să vină DNA-ul românesc, să facă curățenie. Foarte des se aude: «decât cu hoții ăștia, mai bine să vină românii, să îi bage la pușcărie».

DNA-ul a devenit argumentul suprem pentru moldoveniștii convinși de faptul că între Prut și Nistru nu vor găsi lideri care să scoată al doilea stat românesc din impas.

Pe de altă parte, situația devine din ce în ce mai favorabilă pentru acest proces tocmai prin incertitudinea existentă la nivel internațional. Acum ceva ani, propaganda oficială era: că nu e cazul să tulburăm apele. Iată că Rusia, Uniunea Europeană și SUA au făcut acest lucru în locul nostru, iar în apele tulburi știm noi să ne descurcăm cel mai bine. Invazia Europei a arătat tocmai ușurința cu care partenerii caută soluții rapide pentru o liniște de moment. Ce se credea că nu se admite, acum, este certitudine: câteva milioane de noi cetățeni, cu o credință și valori similare, vor reprezenta o gură de oxigen. (…) Re-Unirea României cu Republica Moldova va oferi argumentul suprem pentru cei care se opun dezmembrării nu doar a spațiului european, ci chiar a unor state din interiorul Uniunii Europene.

Rusia este mai deschisă decât oricând la dialog. Interesul față de Republica Moldova s-a redus considerabil, preferându-se un dialog direct cu Bucureștiul, în cazul în care acesta va manifesta deschidere. Or, prin inevitabilitatea Re-Unirii din 2018 nu ne permitem aroganța de a nu comunica cu toți vecinii, bineînțeles cu informarea și ajutorul consultativ al partenerilor noștri principali de securitate: SUA. Aceasta din urmă este obligată de contextul regional să întărească flancul estic, și nu împotriva Rusiei, așa cum s-ar crede, ci împotriva tendințelor hegemonice ale binomului Franța-Germania.

România este, în acest moment, principalul pilon de stabilitate în Europa, prin poziția sa geografică, prin asentimentul rusofob al populației, și stabilitatea și predictibilitatea politică de care dă dovadă (în 25 de ani nu au avut loc niciodată alegeri anticipate).

Lupta anticorupție a transformat România într-un model pentru întreg spațiul european, oferindu-se lecții statelor care pretind că au experiență în acest domeniu. Germania poate ar vrea, dar nu va putea să se opună acestui proces. Reunificarea celor două Germanii obligă centrul Europei la un joc de miză nulă în această problemă.

 Chișinăul cere Re-Unire. După ce am avut președinți cetățeni români în Republica Moldova, acum a fost propus și un premier cetățean român. Politica dusă de statul român, similară cu cea dusă în Ardeal înainte de 1918, a dus la formarea unei noi elite, una tânără și clar unionistă.

Bursele acordate, cu mici excepții, și-au atins ținta. La Chișinău, profesorii predau acum pe Harta României Interbelice, în timp ce forțele pro-ruse își dau ultima suflare.

Soluții?

Se vehiculează din ce în ce mai des ideea unui Referendum privind Re-Unirea dintre cele două state românești. Asta, în anul 2018, cu ocazia centenarului Marii Uniri.

Ce sărbătoare mai frumoasă am putea avea, decât sărbătorirea Unirii cu o nouă Unire?

În acest moment sondajele arăta foarte bine. Numărul celor care sunt favorabili Re-Unirii este aproximativ egal cu cel al celor care sunt indeciși și al celor care sunt oponenți ai curentului. Ce dă însă speranță este faptul că schimbările majore în mentalitate au avut loc în ultimii ani, pe fondul unei propagande intense dusă de societatea civilă, deși bruiată de uriașul aparat media deținut de Rusia între Prut și Nistru. Întotdeauna numărul unioniștilor a avut un trend crescător și niciodată nu a scăzut. Mai sunt trei ani în care majoritatea se va convinge. Unioniști care să se schimbe nu s-au văzut, stataliști, cu siguranță Da.

Apoi, orice campanie de referendum, ca și în alegeri, antamează energii nebănuite, or, se știe că unioniștii, în majoritatea lor tineri și intelectuali, sunt forța motrice a societății civile de dincolo de Prut. Practic, opoziția nu există decât la nivel politic. 

Anul 2018 reprezintă un alt argument solid. Un centenar va aduce forța necesară ca acest proces să fie împins.

Șansele ca referendumul să fie unul câștigător sunt mari, practic nevăzându-se nicio posibilitate reală ca Re-Unirea să nu aibă loc, dacă se ajunge la urne. Asta, pentru că urna va obliga statul român să antameze, de asemenea, resurse, deoarece nicio guvernare și niciun președinte nu își va permite să nu răspundă unui asemenea apel. Se cunosc mijloacele prin care un referendum poate fi declanșat și există experiența ca acest lucru să fie organizat și determinat. Celor care se tem de un vot negativ le spun să aibă mai multă încredere, deoarece e timpul ca frații moldoveni să decidă ce vor să facă și să nu mai decidă politicienii în locul lor."

Anul 2015 a trecut extraordinar de repede.

Ne bate la ușă tânărul 2016, cu tolba plină de speranțe. La fel de repede se va topi, cu siguranță, timpul, dominat de eforturi susținute, din partea fiecaruia dintre noi, ce ne desparte de Centenarul României Mari, dorita solară clipă a Re-Unirii!

„Cu Dreapta să ne ocrotești, puternic Dumnnezeu!"

La mulți ani, stimați cititori!

 An Nou fericit! 

Lasă un comentariu