Supărați… ca ciurdarul pe sat

Distribuie pe:

Ultima ședință de anul trecut a Consiliului Local Sighișoara s-a terminat cu „chemarea la ordine", de către președinte a celor care vroiau să transforme ședința în bâlci, ajungându-se în cele din urmă la ciocniri de pahare cu șampanie și urări de „la mai mare". Și apoi știm, „rufele murdare se spală în familie". Numai că socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg, tot așa s-a întâmplat și pe parcursul ședinței. La răsdiscutatul proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții pentru obiectivul de investiții „Schimbare de destinație a imobilului Spitalul Municipal Sighișoara str. Morii 26" privind mutarea maternității, mai precis a Secției de Obstetrică - Ginecologie și a compartimentului de nou-născuți

 în fosta Policlinică, Spitalul Municipal a fost reprezentat de Aurelia Mașca, manager, iar înainte de orice discuții consilierul Petru Oprean a acaparat asistența, spunând că este bucuros ca medic să știe că, după 25 de ani, se pune problema mutării maternității într-o nouă și funcțională locație, dar „în niciun caz în fosta Policlinică, ci prin ridicarea unei construcții noi". 

Potrivit doctorului Oprean, de închiderea Policlinicii se discută de cel puțin 10 ani, însă managerul de spital, care ocupă această funcție de cel puțin două sau trei mandate, nu a luat nicio măsură. Managerul Aurelia Mașca a reamintit că, la întrunirile Consiliului etic al doctorilor, după noua lege, nimănui din Consiliul Local sau din altă parte nu-i este permis să asiste la dezbateri, iar finanțarea proiectului privind studiul de fezabilitate pentru mutarea maternității în vechea policlinică s-a făcut cu aprobarea Consiliului Local: „În situația dată, nu îmi mai pot asuma responsabilitatea funcționării maternității într-o clădire în prag de prăbușire". După spusele doamnei Mașca, la expirarea autorizației emise de Direcția de Sănătate Publică Mureș, o altă autorizație cu siguranță nu  se va mai obține, urmând să se suspende temporar activitatea medicală din actuala maternitate.

Un punct de vedere pe marginea acestui subiect l-a avut și doctorul Rolea - medic specialist ginecolog în cadrul maternității, care a solicitat o dezbatere publică privind efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru o nouă construcție, cu scopul de a arăta comparativ cât ar costa execuția unui nou corp de spital, sau cât ar costa amenajarea unei clădiri vechi într-un scop impropriu funcționării unei maternități. Potrivit dr. Rolea, cu toate amenajările existente și celelalte dotări preconizate, din punct de vedere funcțional policlinica transformată în maternitate nu va fi niciodată secție de obstetrică - ginecologie, pentru că nu are pediatrie.

Se pune problema existenței unei echipe complete de 11 oameni, de la medic ginecolog, medic neonatolog și anestezist până la personal sanitar. „Ne mutăm acolo, dar ca act medical ce facem? Ca în anii 1960, fără pediatru și fără posibilitatea de a acorda asistență medicală de urgență?" El a adăugat că deține date de la Consiliul Județean Mureș - Comisia Monumentelor Istorice, care confirmă posibilitatea construirii unei clădiri de tip pavilion în curtea spitalului, în acest fel putându-se acorda asistența medicală necesară în caz de urgență, cu medici specialiști ai diferitelor secții din Spitalul Municipal. 

 După managerul de spital, mutarea maternității în policlinică ar fi cea mai viabilă propunere. Încercând să revină cu unele adnotări pe marginea discuțiilor iscate, președintele de ședință nu a mai permis acest lucru, tăindu-i dreptul de a vorbi.

Totuși, a intervenit consilierul Adrian Gherca, subliniind nevoia de mutare a maternității, din cauza condițiilor precare în care se află întreaga clădire, acesta întrebând: „Cine se duce să nască într-o maternitate în care ești atenționat că intri într-o clădire a cărui bulina roșie te atenționează că te afli într-un loc periculos?".

S-a iscat un tumult de vorbe venite din partea unor consilieri locali, ba chiar câteva puțin creștinești, ceea ce a dus la solicitarea unei pauze din partea președintelui de ședință, timp în care patru sau cinci consilieri de la o anumită falangă partinică, așa cum se uzitează și în Parlament, în semn de frondă, și-au luat tălpășița cum s-ar zice, ceea ce a obligat luarea deciziei ca cei plecați să fie trecuți la rubrica nemotivați. Prin acest demers, nu vor putea beneficia de indemnizația de ședință pe luna decembrie 2015, urmând ca acest punct nevralgic să fie reluat cu altă ocazie.

 

Lasă un comentariu