REGELE CHARLES AL III-LEA PLĂNUIEȘTE O CEREMONIE DE ÎNCORONARE MODESTĂ

Distribuie pe:

Regele Charles al III-lea, șeful de stat al Regatului Unit, care i-a succedat Elisabetei a II-a după decesul acesteia, plănuiește ceremonie de încoronare mai modestă decât cea a mamei sale în 1953, relatează miercuri ziarul “The Mirror”, preluat de EFE.

După cum a aflat publicația britanică din surse regale, această încoronare ar urma să fie mai scurtă și mai puțin costisitoare, în comparație cu fastul care a înconjurat încoronarea Elisabetei a II-a la 2 iunie 1953, la Westminster Abbey din Londra, după ce i-a succedat tatălui său, George al VI-lea, la 6 februarie 1952.

Charles al III-lea va fi încoronat tot la Westminster Abbey, dar surse regale consultate de ziar au declarat că monarhul dorește ca ceremonia să reflecte lumea modernă. Cu toate acestea, evenimentul, care este așteptat să aibă loc în iunie 2023, trebuie să rămână fidel vechilor tradiții.

În plus, tabloidele indică faptul că numărul membrilor familiei regale care lucrează pentru Casa Regală ar putea fi redus la șapte: regele, regina consoartă, prințul și prințesa de Wales, William și Kate, prințesa Anne și conții de Wessex, Edward și Sophia.

În mod tradițional, încoronarea noilor monarhi britanici are loc în anul următor accederii la tron, în semn de respect pentru regele sau regina decedată. (Agerpres)

MINISTRUL ENERGIEI: OMV PETROM ȘI ROMGAZ AR TREBUI SĂ ANUNȚE ÎN ACEST AN DECIZIA DE INVESTIȚII ÎN EXTRACȚIA GAZELOR DIN MAREA NEAGRĂ

OMV Petrom și Romgaz ar trebui să anunțe în acest an decizia de investiții în extracția gazelor din zăcământul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, având în vedere contextul actual de pe piața gazelor, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Popescu a participat la Romanian International Gas Conference, organizată de Federația Patronală Petrol și Gaze din România (FPPG).

La plecare, a fost întrebat de jurnaliști dacă OMV Petrom și Romgaz ar trebui să ia mai repede decizia de investiții în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, având în vedere contextul.

“Le-am spus tot timpul, mă aștept și vreau ca declarația și decizia Romgaz și Petrom să fie luată cât mai repede, să fie niște declarații inclusiv la sfârșitul acestui an. Îmi doresc acest lucru pentru că este o situație specială în piață. Este nevoie de gaz natural în piață și România poate juca un rol. Eu cred că Legea offshore este suficient de clară. Eu cred că se va lua o decizie până la finalul acestui an”, a spus oficialul guvernamental.

El a adăugat că acest lucru ar însemna ca producția de gaze în acel perimetru să înceapă la finalul anului 2026 - începutul anului 2027, moment în care România va fi independentă din punctul de vedere al aprovizionării cu gaze și va exporta în regiune surplusul.

Pe de altă parte, întrebat dacă investitorii vor anunța în acest an decizia finală, Franck Neel, președintele boardului FPPG și director în cadrul OMV Petrom, a arătat că răspunsul la această întrebare îl poate da Christina Verchere, CEO al companiei, care va fi prezentă joi, în a doua zi a conferinței.

Pe 28 iulie, Verchere spusese că decizia finală în privința investiției în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră ar putea fi luată la jumătatea anului 2023. În zăcământul de mare adâncime Neptun Deep s-ar putea afla 100 de miliarde de metri cubi de gaze. (Agerpres)

EXPORTURILE DE SARE ROMÂNEASCĂ AU CRESCUT SEMNIFICATIV

Exporturile de sare românească au înregistrat în acest an o creștere semnificativă pe piața Europei Centrale și de Est, respectiv în Ungaria, Slovacia, Republica Moldova, Bulgaria și Polonia, a anunțat, marți, Societatea Națională a Sării - Salrom SA.

În 2022, societatea și-a majorat și producția pentru piața internă, cu peste 100.000 de tone față de cantitățile livrate în anii anteriori.

“Societatea Națională a Sării (Salrom SA) a ocupat și locul lăsat liber de Regia Sării din Donbas (Ucraina) pe piața din Europa Centrală și de Est. Ungaria a contractat, numai pentru acest an, 200.000 de tone de sare pentru deszăpezire, pentru care va achita 10,2 milioane de euro. Totalul exporturilor de sare în Ungaria va depăși, în 2022, 27 de milioane de euro, cu 10 milioane mai mult decât în 2021. Creșteri semnificative ale exporturilor de sare românească se înregistrează, în 2022, și în Slovacia - peste 82.000 de tone (de patru ori mai mult decât în 2021), Republica Moldova și Bulgaria. De asemenea, a crescut cantitatea livrată către Polonia”, se menționează în comunicatul Salrom remis AGERPRES.

De asemenea, Societatea Națională a Sării a crescut producția pentru piața internă, cu peste 100.000 de tone față de cantitățile livrate în anii anteriori, ceea ce a dus la dublarea veniturilor. “Se lucrează în două, chiar și în trei schimburi, pentru a putea onora contractele pe care le-am încheiat”, a declarat Dan Dobrea, directorul societății.

Societatea a demarat și o serie de investiții în retehnologizare, una dintre cele mai importante achiziții fiind o combină automatizată de extracție a sării, în valoare de 18,9 milioane lei, care a fost deja coborâtă în mina de la Praid și urmează a fi pusă în funcțiune. O altă combină similară va fi achiziționată pentru Salina Slănic Prahova.

Alte investiții majore anunțate de societate sunt: modernizarea rețelelor tehnologice de transport (12,83 milioane lei), un nou flux de măcinare la Dej (2,76 milioane), un concasor la Prahova și o centrifugă pulsatorie la Cacica, fiecare în valoare de peste un milion de lei.

Potrivit sursei citate, nici turismul în salinele administrate de Salrom SA nu a fost neglijat. Numai în primele 7 luni ale anului 2022, peste 700.000 de turiști români și străini au vizitat cele 5 saline amenajate. Veniturile din activități turistice au depășit în prima jumătate a anului 26 milioane de lei, susțin reprezentanții societății.

“Salrom este o companie cu un dinamism aparte. Conștienți de contextul în care evoluăm, în viitor vom diversifica atât activitățile din saline, cât și gama de produse cu care suntem prezenți în magazine. Campania de rebranding pe care o gândim va fi pusă în aplicare până la finalul anului. De altfel, cu un efort susținut, Salrom a reușit să redeschidă în condiții de siguranță și salina Praid pentru vizitatori într-un timp scurt raportat la situația din teren”, a adăugat Dan Dobrea.

Salrom SA este singurul producător de sare din România și are aproximativ 1.500 de angajați. Societatea este deținută în proporție de 51% de statul român, prin Ministerul Economiei, iar restul acțiunilor se află în posesia Fondului Proprietatea. (Agerpres)

DOLARUL AMERICAN BATE EURO

Dolarul american este din nou mai scump decât moneda europeană, în condițiile în care cursul afișat miercuri de banca centrală a indicat 4,9764 lei pentru un dolar, față de 4,9436 lei pentru un euro.

Moneda națională s-a depreciat în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9436 lei, în creștere cu 1,23 bani (0,25%) față de cotația precedentă, de 4,9313 lei.

Leul a pierdut teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,9764 lei, în urcare cu 4,61 bani (0,94%), comparativ cu marți, când s-a situat la 4,9303 lei.

Moneda națională s-a depreciat și în raport cu francul elvețian, calculat de BNR la 5,1663 lei, în creștere cu 6,28 bani (1,23%), față de 5,1035 lei, cotația anterioară.

Pe de altă parte, gramul de aur s-a scumpit, miercuri, până la valoarea de 267,8972 lei, de la 264,2017 lei, în ședința precedentă.

În plan extern, dolarul american, o valoare de refugiu tradițională în perioade de crize, a urcat miercuri până la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, în contextul în care Vladimir Putin a ordonat mobilizarea rezerviștilor, iar traderii se așteaptă la o nouă majorare semnificativă a dobânzii de bază din partea Rezervei Federale americane, informează Reuters. (Agerpres)

USR ACUZĂ COALIȚIA CĂ INTRODUCE “PE UȘA DIN DOS” MAJORAREA INDEMNIZAȚIILOR PENTRU DEMNITARI

USR salută decizia de ieri a Curții Constituționale, care a admis sesizările Uniunii în legătură cu proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public. Pe de altă parte, Uniunea Salvați România acuză coaliția PSD-PNL-UDMR că ar vrea să reintroducă aceste creșteri “pe ușa din dos”, printr-un amendament care vizează majorarea indemnizațiilor pentru demnitari și aleșii locali.

“USR a blocat la CCR creșterile de salarii pentru parlamentari. Coaliția PSD-PNL-UDMR le reintroduce pe ușa din dos. Curtea Constituțională a dat dreptate USR, admițând astăzi sesizările noastre pe proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public. Prin sesizarea CCR, USR a împiedicat creșterea indemnizațiilor parlamentarilor și a protejat banul public și bugetul de stat. Confruntată cu decizia CCR, Coaliția PSD-PNL-UDMR apelează acum la un tertip: reintroduce majorarea indemnizațiilor pentru demnitari și aleșii locali pe ușa din dos, printr-un amendament ce va fi astăzi votat în plenul Senatului”, se arată într-un comunicat de presă dat publicității ieri de USR.

HARGHITA: RECOLTAREA CARTOFILOR, ÎNGREUNATĂ DE PLOILE FRECVENTE

Producătorii din Harghita au început recoltarea cartofului, care este cultura principală în județ, dar activitatea este îngreunată de ploile frecvente înregistrate în ultima perioadă.

Directorul Direcției pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, a declarat, pentru AGERPRES, că s-a recoltat aproximativ 20% din suprafața totală de 6.950 de hectare, iar producătorii așteaptă zile favorabile pentru a putea continua.

Acesta a explicat că muncitorii care lucrează la recoltarea cartofilor trebuie plătiți pentru întreaga zi, chiar dacă începe o ploaie și ei au lucrat doar câteva ore, lucru care înseamnă cheltuieli suplimentare.

“În condițiile actuale, în fiecare zi înregistrăm precipitații, iar forța de muncă contractată pentru recoltare trebuie plătită toată ziua, iar producătorii nu cheamă lucrătorii decât când e sigur că vor putea lucra toată ziua. (...) În cazul unei eventuale ploi se întrerupe ziua, dar trebuie plătită toată ziua. Producătorii așteaptă condiții meteo mai bune, să fie zile întregi, să înainteze cu recoltatul și să merite și financiar pentru ei”, a precizat Romfeld Zsolt. El a adăugat că situația e similară și în cazul recoltării mecanizate, întrucât se folosesc mai mulți muncitori pentru fiecare combină de recoltare, iar aceștia trebuie plătiți pentru întreaga zi, chiar dacă lucrează câteva ore.

Potrivit sursei citate, se așteaptă totuși o toamnă normală, iar producătorii ar mai avea la dispoziție pentru recoltare atât a treia decadă a lunii septembrie, cât și întreaga lună octombrie.

În ceea ce privește producțiile obținute, șeful Direcției pentru Agricultură a precizat că, pe suprafețe recoltate până acum, acestea se situează între 20 și 22 de tone la hectar, dar pentru că nu s-a finalizat recoltarea în tot județul, nu se poate face o estimare a producției medii pe județul Harghita.

Prețul la cartofii de consum se situează, la poarta fermei, la 1,6-1,7 lei / kilogram, dar producătorii speră ca acesta să ajungă la doi lei, pentru a putea finanța culturile din 2023, în condițiile în care au crescut costurile cu combustibilii și îngrășămintele.

“Pentru cartofii de consum, producătorii speră să ajungă la un preț de doi lei pe kilogram și au nevoie să încaseze doi lei la poarta fermei ca să poată finanța culturile din anul următor. Se fac calcule, se fac devize tehnologice pentru anul 2023 și este nevoie de o finanțare mai consistentă”, a mai arătat Romfeld Zsolt. (Agerpres)

JAPONIA CERE O REFORMĂ A CONSILIULUI DE SECURITATE AL ONU

Premierul nipon Fumio Kishida a cerut o reformă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, după ce acest organism a fost blocat de Rusia și nu a mai putut să reacționeze în fața invaziei acesteia în Ucraina, relatează EFE. “Credibilitatea” organizației este pusă sub semnul întrebării în urma agresiunii pe care Rusia, țară cu statut de membru permanent și drept de veto în Consiliul de Securitate, a declanșat-o împotriva Ucrainei”, a subliniat Kishida în discursul său rostit în fața Adunării Generale a ONU. “Noi, statele membre ale ONU, trebuie să acționăm pentru a restabili credibilitatea organizației”, a afirmat premierul Japoniei, țară care aspiră de decenii la un statut de membru permanent în cadrul celui mai înalt organism decizional al Națiunilor Unite.

La ora actuală, Tokyo vede în războiul din Ucraina un nou argument în favoarea acestei reforme a Consiliului de Securitate, pronunțându-se pentru inițierea unor negocieri aprofundate pentru ca în cele din urmă acest obiectiv să fie realizat. “Invazia Rusiei în Ucraina este o conduită care calcă în picioare filozofia și principiile Cartei ONU... Nu ar trebui să fie niciodată tolerată”, a afirmat Kishida. În plus, el a acuzat Rusia că amenință cu utilizarea armei nucleare, ceea ce consideră drept “absolut inacceptabil”. “Trebuie să facem în așa fel încât să ne asigurăm că Nagasaki rămâne ultimul loc care a suferit un bombardament atomic”, a subliniat premierul nipon, el însuși originar din Hiroshima, primul oraș supus vreodată unui bombardament atomic. (Agerpres)

PENTAGON: ANCHETĂ CU PRIVIRE LA O OPERAȚIUNE DE DEZINFORMARE PRO-OCCIDENTALĂ, ANTI RUSIA, ANTI CHINA ȘI ANTI-IRAN

Pentagonul a deschis o anchetă internă asupra unor operațiuni de război psihologic, după descoperirea unor conturi false care diseminau pe rețelele de socializare dezinformări pro-occidentale, a declarat marți purtătorul său de cuvânt, generalul Pat Ryder, potrivit AFP. Departamentul Apărării “a cerut o anchetă asupra activităților noastre militare în sprijinul informațiilor”, a recunoscut purtătorul de cuvânt, confirmând într-o conferință de presă informații deja divulgate de Washington Post. Cotidianul american a citat un studiu realizat de Universitatea Stanford și firma de analiză a rețelelor de socializare Graphika și care vorbea despre circa o sută de conturi “de origine necunoscută” pe Facebook, Twitter și Instagram care au diseminat propagandă anti-Rusia, anti-China și anti-Iran între 2017 și 2022.

Citând o sursă guvernamentală anonimă, Washington Post a scris că aceste conturi au fost create de unități speciale ale armatei americane. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a dat asigurări că activitățile de război psihologic ale armatei sunt legale. Întrebat despre natura operațiunilor de război psihologic ale armatei americane, generalul Pat Ryder a recunoscut totuși că ele pot conține “informații neadevărate”. “Este posibil să desfășurăm operațiuni împotriva adversarilor folosind informații într-un mod care să îi determine să gândească într-un anume fel. Desfășurăm aceste operațiuni în sprijinirea obiectivelor noastre de securitate națională”, a afirmat el.

“Este un aspect al războiului la fel de vechi ca războiul însuși”, a adăugat el, invocând în special operațiunile desfășurare de Aliați în Al Doilea Război Mondial pentru a păcăli comandamentul german despre locul Debarcării. Generalul Ryder a subliniat că legătura între aceste conturi false și Departamentul Apărării nu a fost stabilită clar, lăsând de înțeles că ele ar putea avea legături cu alte agenții guvernamentale, fără a le numi. (Agerpres)

Lasă un comentariu