POLIŢIA TÂRNĂVENI, ÎN CENTRUL PREOCUPĂRILOR PENTRU LINIŞTEA ŞI SIGURANŢA CETĂŢEANULUI

Distribuie pe:

Întâlnim aproape zilnic o mulţime de lucruri care ne afectează, ne fac să fim frustraţi, ne rănesc, ne revoltă sau care ne mâhnesc: furturi, vandalism, scandaluri, isterie şi violenţă, consumul de alcool şi stupefiante, comercializarea bunurilor furate, obrăznicia şoferilor, delicvenţa juvenilă în şcoli, cerşetoria. Aşa se face că tâlhăriile cu violenţă şi agresiunile au devenit o mare problemă în Târnăveni, creând multă teamă cetăţeanului, mai ales la întunericul nopţii.

Criza socio-economică a Târnăveniului a determinat o semnificativă creştere a infracţionalităţii, în special pe segmentul criminalităţii stradale. Mica criminalitate, a accentuat sentimentul de nesiguranţă al populaţiei, conducând la lipsa de reacţie a cetăţenilor, ceea ce este foarte grav, ignoranţa şi toleranţa individului faţă de contravenţii şi infracţiuni, constituind într-un anumit fel, forme de violenţă. Astfel se întâmplă, de exemplu, pe strada „Mioriţei", stradă pe care de ani buni liniştea cetăţenilor este zădărnicită de gloata de ţigani gălăgioşi din zonă, cu maşinile lor zburătoare, la viteze şi decibeli infernali, fără ca nimeni să se sesizeze cu privire la respectarea legii circulaţiei rutiere, semnelor limitării de viteze, legii sanitare şi mai ales, legii bunului simţ. Cetăţenii din zonă se plâng şi mi-au declarat deseori, că le este imposibil să mai trăiască pe această stradă (...).

Majoritatea infractorilor Târnăveniului provin din rândul populaţiei rrome sărăcite, a celor care nu le place munca, obişnuiţi să cerşească, a celor cu şanse mici de a-şi găsi un loc de muncă pe placul lor, indivizi ce se regăsesc în proporţie semnificativă printre autorii de infracţiuni. La antipod, vârstnicii lipsiţi de apărare, devin victimele acestora.

Problema rromilor din Târnăveni este una majoră, greu de stăpânit, numărul acestora cifrându-se la 5.200 de persoane, reprezentând aproape 25% din populaţia totală a municipiului! Aceştia trăiesc în şapte aglomerări insalubre dispersate pe raza oraşului: Rândunelelor, Piaţa Obor, Cojocărie, Combinat, Sorospata, Cartierul Livezii şi Colonia Dambau, greu de controlat. Rromii sunt cei mai săraci din rândul populaţiei municipiului, întâmpinând probleme de acces la Servicii Sociale, de educaţie, asistenţă medicală, locuinţe, consecinţă directă a unor factori culturali şi sociologici.

Faţă de toate acestea, poliţia municipală, alături de poliţia locală, sunt în permanentă acţiune, preocupate să-i prindă pe infractori, rezultatele fiind demne de luat în seamă, cu toate că resursele poliţiei sunt tot mai limitate material, dar şi ca necesarul de poliţişti. Ultima tâlhărie stradală cu violenţă a fost comisă de minori, aceştia fiind repede depistaţi. Un tânăr a fost identificat, după comiterea faptei, deşi a părăsit ţara, dar prins după ce a venit acasă de sărbători. Autorii tâlhăriei asupra unei bătrâne de pe strada Livezii, agresată în miez de noapte de către 3 tineri cu vârste între 21 şi 28 de ani, bătută, legată, terorizată şi jefuită (26 oct 2015), în colaborare cu poliţiştii de la judeţ, au fost de asemenea prinşi şi deferiţi justiţiei etc.

Poliţia din Târnăveni a efectuat numeroase acţiuni preventive în şcoli cu privire la prevenirea delicvenţei juvenile, siguranţa tinerilor în mediul online, pornografia infantilă s.a. Poliţia sprijină planul de acţiune al Primăriei cu privire la populaţia rromă din oraş, care cuprinde: educaţia, ocuparea, sănătatea, cultura, infrastructura socială, justiţie şi ordine publică, administraţie şi dezvoltare economică, absenteismul şcolar, demers de dezvoltare personală, incluziune şi integrare socială. Pozitiv îl constituie şi faptul că, în ultimii ani, poliţia Târnăveniului a fost foarte mult reformată cu privire la locul şi rolul acesteia în comunitate, disciplina şi modul de acţiune civilizat al poliţiştilor, respectul pentru uniformă şi ţinută de poliţist demn, corect şi cinstit, au constituit principalele discuţii.

Credem că la originea, în centrul acestor multiple preocupări şi iniţiative, a asigurării disciplinei, respectării legii şi regulamentelor, în toate aceste mari probleme ale municipiului, stau fără îndoială: autoritatea poliţiei judeţene, comandanţii poliţiei Târnăveni, comisarul-şef Grama Marcel şi adjunctul său comisarul Socol Cornel, ofiţerul superior Sorin Savu, poliţiştii de proximitate, unanim apreciaţi în rândul cetăţenilor municipiului, motiv pentru care aceştia merită toate felicitările. Ceea ce nu înseamnă însă, că nu este loc pentru mai bine (...)!

 

Lasă un comentariu