Maria Mera, VIAŢA DINTR-O ALTĂ VIAŢĂ

Distribuie pe:

Destinul Mariei Mera ilustrează cu asupra de măsură, încă o dată, că niciodată nu e prea târziu pentru a-ţi descoperi energii artistice care au mocnit o viaţă şi care, la un moment dat, atunci când poate părea cel mai puţin aşteptat, sunt gata să izbucnească la suprafaţă.

Dacă sunt şi circumstanţe favorizante, cu siguranţă că elanurile creatoare se vor materializa cu uşurinţă, devenind motorul unei a doua vieţi.

O viaţă, Maria Mera a trăit departe de tentaţiile artei, deşi anii adolescenţei i-au încălzit aspiraţiile culturale, de vreme ce în şcoală a început să descopere tainele viorii - nici că se putea altfel, odată ce a ajuns, de la Bacău, în „oraşul viorilor"! - dar şi fascinaţia desenului, a artei decorative, a artizanatului.

Toate acestea au trebuit însă să aştepte o viaţă ca să le vină şi lor rândul, într-o nouă viaţă a Mariei Mera.

Pentru că, cu siguranţă, această nouă cale a existenţei sale, stimulată de un mediu propice, de o susţinere colegială, dar şi de interesul său de a învăţa, la vârsta a treia, cu entuziasm adolescentin, e o nouă viaţă, una care a schimbat ordinea lucrurilor importante pentru un om, aducând arta în primul plan al preocupărilor sale.

Pe un astfel de fond motivaţional şi emoţional, Maria Mera s-a manifestat fără ostoire, într-un soi de dorinţă de recuperare a unui timp căruia i-a fost străină arta.

Sufletul său a atras-o spre universul peisagistic din geografia imediată, dar şi din teritorii mai mult sau mai puţin exotice, acolo unde lumina soarelui are altă strălucire.

De aceea, poate, peisajele sale emană cădură, într-o cromatică fermă, care se regăseşte şi în naturile statice, cu flori, ori cu obiecte care sunt evocate nostalgic, cum ar fi vioara.

În ultimii 3-4 ani, ai reconsiderărilor existenţiale, pictura a antrenat-o dinamic în viaţa plastică mureşeană, cu prezenţe cu lucrări în expoziţii personale şi colective, dar şi cu participarea în tabere de pictură din ţară şi străinătate.

Biografia Mariei Mera însumează deja suficiente date care să definească fără rezervă condiţia sa de artist. Unul de cursă lungă şi de altitudine.

Lasă un comentariu