Incompetenţa şi separatismul distrug potenţialul comunei Corunca

Distribuie pe:

Comuna Corunca, perla neşlefuită a judeţului Mureş, s-a născut din separatism. Mai precis, din ruperea, în anul 2004, a satului Corunca şi cătunului Bozeni de comuna Livezeni. Dar promovarea în continuare a acestei politici de segregare riscă să îngroape potenţialul pe care îl are această suburbie bogată a Târgu-Mureşului.

Autorităţile locale duc o permanentă politică discriminatorie faţă de noii locuitori ai comunei Corunca, pe care îi etichetează drept „venetici, străini de limbă şi tradiţii, care se simt acasă pe Valea Gurghiului". Toate deciziile culturale, sociale ori economice promovate de Primăria Corunca au la bază această politică. Singurul scop este de a-şi păstra funcţiile prin votul populaţiei băştinaşe, încă majoritară în comună. Bugetul comunei este întocmit disproporţionat în funcţie de interesele UDMR, spre dispreţul unei jumătăţi din populaţie.

Bugetul comunei Corunca aferent anului 2015 a fost întocmit în cel mai neprofesionist mod cu putinţă. Cu toate că locuitorii comunei au depus contestaţii şi amendamente susţinute de peste 600 de semnături, acestea nu au avut niciun efect asupra primarului şi consilierilor UDMR care deţin majoritatea în Consiliul Local. Procedura discriminatorie şi netransparentă de adoptare a hotărârii de consiliu privind bugetul a făcut ca la sesizarea unui număr de trei consilieri locali, prefectul Judeţului Mureş să atace, în iulie 2015, în contencios administrativ, Bugetul Comunei Corunca pe anul 2015. Acţiunea s-a finalizat cu anularea Bugetului prin sentinţa Tribunalului Mureş pronunţată în luna noiembrie 2015, ce fusese în prealabil suspendat începând cu luna iulie. Este un caz singular în judeţul Mureş care dovedeşte incompetenţa unei autorităţi locale în promovarea actelor normative necesare funcţionării şi dezvoltării unei comune. Aceeaşi incompetenţă a făcut ca în perioada iunie 2012 - februarie 2016 să fie anulate de către Tribunalul Mureş un număr de 13 hotărâri adoptate nelegal de către Consiliul Local Corunca. 3 hotărâri au fost anulate la sesizarea instanţei de către prefect, iar 10 de către subsemnatul. Anularea acestor acte normative nelegale au făcut o economie de milioane de lei la bugetul comunei Corunca.

Autorităţile din Corunca, obişnuite în ultimii 22 de ani să facă ce vor, neştiind ce înseamnă opoziţia, au fost şocate de boicotul de care au avut parte din anul 2012. Chiar şi Zilele Comunei Corunca au fost anulate în anul 2014 cu doar nouă zile înainte să aibă loc, iar în anul 2015, de frica unei situaţii similare, s-a renunţat cu totul. Hotărârile de consiliu prin care s-au acordat finanţările pentru evenimentele culturale din anul 2014 şi 2015 au fost anulate de instanţă. Aşadar, Primăria se simţea cu musca pe căciulă în momentul anulării evenimentelor.

Incompetenţa promovată de administraţia locală din Corunca în ultimii 25 de ani a adus grave prejudicii investitorilor. Sub conducerea fostului primar s-au făcut cele mai frauduloasre tranzacţii imobiliare din judeţul Mureş. Haosul funciar înregistrat la nivelul comunei Corunca nu mai poate fi descâlcit nici de către instanţele de judecată. Pe aceleaşi terenuri se găsesc şi câte patru proprietari. Sunt zeci de litigii pentru suprapuneri, ori lipsa de teren. În schimb, apropiaţii fostului primar au fost împroprietăriţi cu hectare de teren fără a îndeplini nicio condiţie impusă de lege. Primăria Corunca a vândut zeci de mii de metri pătraţi de teren cu 1,3 euro/mp în centrul comunei către apropiaţi şi acum doreşte să cumpere cu 40 euro/mp în vârful dealului. Pentru drumuri nu s-au alocat decât 4 metri de teren lăţime. Străzile din Corunca sunt uliţe pe care nu încap două maşini simultan.

Din aceleaşi motive, legate de incompetenţă şi separatism, străzile din comuna Corunca nu au nume. Toată comuna locuieşte pe STRADA PRINCIPALĂ de la numărul 1 la X. Cred că este unicat în judeţ ca sute de case să aibă acelaşi număr: 373, de ex: 373/L/3. În caz de urgenţă majoră este dezastru. Firmele de curierat îşi dau întâlnire cu destinatarii coletelor pe la pensiuni ori baruri pentru că altfel nu sunt de găsit adresele. Mori cu zile din motive medicale fără să te găsească ambulanţa, ori arzi în casă, la 3 km de Unitatea de pompieri pentru că nimeni nu ştie unde ai adresa. Toate acestea au o explicaţie în apelativele sus amintite. Cu toate că nomenclatorul străzilor a fost aprobat de Consiliul Local încă din 2013 şi a primit avizul Prefecturii Mureş, în ianuarie 2014 nu s-a finalizat nominarea străzilor doar pentru a nu se înmulţi numărul celor cu buletin de Corunca care, în prezent, au domiciliul în Târgu-Mureş, cu toate că locuiesc în Corunca de ani buni.

Pentru a frâna schimbarea buletinelor de Târgu-Mureş cu cele de Corunca, Primăria Corunca a instituit o obligaţie abuzivă de a prezenta la schimbarea domiciliului o adeverinţă de la primăria de unde ai deţinut domiciliul din care să rezulte că nu înregistrezi nicio datorie. Direcţia de Evidenţă a Populaţiei a fost sesizată şi a pus capăt acestui abuz.

Dacă toţi locuitorii comunei Corunca ar avea acte de identitate de Corunca proporţia etnică ar fi de 50%-50%, nefavorabilă din considerente electorale conducerii UDMR din Primărie. Dar pentru a-şi păstra scaunele pun în situaţii jenante toţi locuitorii comunei, inclusiv proprii conaţionali.

Aceste nereguli au făcut ca preţul terenurilor din Corunca să rămână scăzut în comparaţie cu alte localităţi cu potenţial mai redus. Cu toate că străzile sunt asfaltate, avem canalizare, apă şi comunicaţii de ultimă generaţie, incertitudinea cumpărării unui teren fără probleme ţine cumpărătorii departe de Corunca. Nu mai vorbesc de posibilitatea ca sub teren să întâlneşti conducte de gaz neştiute, care te transformă din constructor de casă în cultivator de ceapă.

Mai nou apar tot mai multe şicane împotriva unor investitori imobiliari care au contribuit la modificarea componenţei etnice a comunei. În calitate de consilier local am observant că se pun piedici unor PUZ-uri pentru zone rezidenţiale unde s-ar putea muta sute de noi locuitori în comună.

Până în anul 2012 toate achiziţiile publice şi lucrările de infrastructură au fost atribuite exclusiv clienterismului politic din anturajul primarului. După schimbarea edilului proporţiile s-au modificat doar puţin. Curtea de Conturi a descoperit plăţi nelegale efectuate de Primăria Corunca în perioada 2012-2014 în cuantum de 708.000 lei. S-au plătit lucrări neefectuate şi sporuri salariale nelegale către primar şi viceprimar. Funcţionarul responsabil cu achiziţii publice şi-a făcut asociaţie şi s-a uns cu o finanţare consistentă bazându-se pe zicala „CINE ÎMPARTE ÎŞI FACE PARTE".

Politica administrativă model VIZI JOZSEF de Sângeorgiu de Mureş distruge ireversibil comuna Corunca.

Pentru că apelativul incompetent era atribuit tot mai des angajaţilor Primăriei Corunca, în special de către subsemnatul care a avut curajul să critice conducerea comunei de mai multe ori în cotidianele mureşene, printre care se numără şi „Cuvântul liber", viceprimarul Takacs Szabolcs s-a simţit atins la imagine şi m-a chemat în judecată solicitându-mi daune morale în cuantum de 10.000 lei. Motivul: i-am etichetat pe cei din conducerea Primăriei, printre care se numără şi domnia sa, cu titlul de: incompetenţi şi discriminatori.

Cu toate că am toate motivele să fac aceste afirmaţii, bazându-mă pe fapte, cu toate că au fost declaraţii politice adresate de un membru al opoziţiei unui exponent al puterii, cu toate că există libertate de exprimare garantată de Constituţie, domnul viceprimar doreşte să se îmbogăţească astfel şi să bage pumnul în gura criticilor.

Locuitorii comunei Corunca, care trăiesc în linişte şi armonie, merită să aibă în fruntea lor oameni capabili nu pe aceşti segregaţioniştii incompetenţi.

 

Lasă un comentariu