AZI, 24 MARTIE - ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI

Distribuie pe:

Considerată dintotdeauna drept o boală gravă, de cele mai multe ori - cauză de deces, tuberculoza (ftizia) a fost depistată şi la mumiile egiptene. La 24 martie 1882, Robert Koch a descoperit bacilul care-i poartă numele, de aceea, în fiecare an, această dată este dedicată Zilei Mondiale a Tuberculozei. Deşi descoperirea medicamentelor antituberculoase a schimbat radical evoluţia bolii, care este una absolut vindecabilă, mentalitatea că este vorba de o maladie ruşinoasă şi teama de fosta boală fatală dăinuiesc şi în zilele noastre.

Tuberculoza a fost identificată practic peste tot în lume, însă în unele ţări nivelul de răspândire este deosebit de înalt. Mai mult de 95% din cazurile de îmbolnăvire şi deces sunt depistate în ţările în curs de dezvoltare. În 2011, circa 80% din cazurile înregistrate au fost raportate în 22 de ţări. Tuberculoza afectează în special tinerii în cea mai productivă perioadă a lor, însă boala poate surveni la orice vârstă. În 2011, circa 500 de mii de copii din lume, cu vârsta de până la 14 ani s-au îmbolnăvit de TB şi circa 64 de mii au murit din cauza bolii.

Potrivit datelor furnizate de organizaţii specializate la nivel mondial, trei persoane mor de tuberculoză în fiecare minut în lume şi numai 2% dintre pacienţi au acces la noile medicamente. Coalition Plus, citată de Agerpres, avertizează că, numai în 2014, peste 9 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză şi 1,5 milioane au murit. Potrivit sursei citate, persoanele cu HIV sunt deosebit de expuse la tuberculoză, cea mai frecventă boală legată de SIDA şi principala cauză a mortalităţii la seropozitivi, situaţia fiind îngrijorătoare în Africa, dar şi în România, unde „se înmulţesc cazurile de rezistenţă, în lipsa accesului la tratamente şi îngrijiri". Pe de altă parte, Asociaţia Médecins sans Frontieres notează că, la doi ani de la aprobarea lor, două substanţe - bedaquilina şi delamanida - care permit tratarea pacienţilor cu tuberculoză multirezistentă la cele mai obişnuite tratamente nu sunt administrate decât la 2% dintre pacienţii care ar avea nevoie de ele. „Tuberculoza este vindecabilă, dar este totuşi boala cea mai ucigătoare din lume", arată, potrivit sursei citate, dr. Grania Brigden, specialist în tuberculoză. Coalition Plus apreciază că „este indispensabilă accelerarea ripostei mondiale şi este necesară o mobilizare crescută în lupta împotriva tuberculozei şi HIV, adevărate catastrofe sanitare mondiale".

Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) atrage atenţia că, în România, în fiecare an, tuberculoza ucide 1.100 de persoane şi atinge alte 16.000, majoritatea din rândul populaţiei tinere şi active. Bolnavii sunt diagnosticaţi târziu, nu beneficiază de tratament complet şi de calitate, şi nici de măsuri de protecţie socială. Pe de altă parte, populaţia nu este informată cu privire la boală şi, cu uşurinţă, se poate infecta. Potrivit ASPTMR, România este ţara cea mai afectată de tuberculoză, din Uniunea Europeană. Lipsa unor măsuri de prevenire şi control al maladiei, reglementate prin lege, precum şi deficitul grav de fonduri alocate controlului bolii sunt principalele probleme care nu doar împiedică eradicarea tuberculozei în ţara noastră, ci ameninţă să facă din România focar de infecţie pentru Europa.

În urmă cu doi ani, ASPTMR şi Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) au iniţiat un proiect de Lege privind măsurile de prevenire şi control al tuberculozei, pe baza rezultatelor cercetării privind nevoile pacienţilor cu tuberculoză din România. O campanie în sprijinul adoptării acestui act normativ a avut loc în cadrul proiectului „Împreună pentru o Românie fără tuberculoză", desfăşurat în perioada octombrie 2013-septembrie 2014, potrivit asptmr.ro.

Statistici privind tuberculoza în lume

• În fiecare zi, peste 8 milioane de oameni se îmbolnăvesc de tuberculoză.

• La ora actuală, o treime din populaţia globului este infectată cu Micobacterium tuberculosis.

• În absenţa tratamentului, bolnavul cu forma activă a tuberculozei poate infecta între 10 şi 15 persoane anual. 

• În anul 2011, 8,7 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză, 1,1 milioane din acestea fiind persoane HIV pozitive şi 0,5 milioane copii.

• În 2011, 1,4 milioane de oameni au decedat din cauza tuberculozei, inclusiv 430 de mii de persoane HIV pozitive. Dacă e să comparăm numărul deceselor cauzate de tuberculoză în rândul tinerilor şi adulţilor cu cele cauzate de alte maladii infecţioase, atunci incidenţa acesteia este cea mai mare. Aproximativ 95% din cazurile letale ale acestei boli se atestă în ţările în curs de dezvoltare.

• În 2011 din cauza tuberculozei au decedat aproximativ 70 de mii de copii.

• Tuberculoza este cauza unui sfert din totalul deceselor persoanelor HIV infectate.

• În anul 2011, dintre pacienţii care au fost diagnosticaţi cu tuberculoză pulmonară, aproximativ 310 mii au fost pacienţi cu tuberculoză multi-drog rezistentă (MDR-TB). Aproape 60% din aceste cazuri au fost înregistrate în India, China şi Federaţia Rusă.

• Tuberculoza poate fi prevenită şi tratată. Numărul persoanelor bolnave de tuberculoză este în scădere, iar rata mortalităţii cauzate de aceasta s-a redus cu 41% în comparaţie cu indicele anului 1990 (date furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, preluate de tuberculoza info).

 

Lasă un comentariu