ANTREPRENORI LOCALI: Cum au ajuns fraţii Todoran din Mureş să vândă telemea de Ibăneşti de 6 milioane euro pe an

Distribuie pe:

Fraţii Mircea şi David Todoran au construit în comuna Ibăneşti, din judeţul Mureş, un business în industria laptelui, care a ajuns la vânzări de 6 milioane de euro pe an, 110 angajaţi şi contracte cu marile lanţuri de retail.

Într-o industrie dominată de multinaţionale, cei doi antreprenori au reuşit să raporteze profit în fiecare an din 2009 încoace, chiar dacă marjele sunt foarte mici, iar anul trecut şi-au majorat vânzările cu 25% faţă de 2014.

„Materie primă şi forţă de muncă avem suficiente, numai să putem vinde. Noi încercăm cu toată puterea să încurajăm producţia românească de lapte şi să procesăm numai lapte din zonă. Nu schimbăm laptele românesc cu cel din Polonia sau Ungaria pentru că are calităţi deosebite, este fără îngrăşăminte chimice. Asta o facem şi din patriotism local", a spus Mircea Todoran, unul dintre cei doi adminis-tratori ai companiei Mirdatod care deţine „Telemeaua de Ibăneşti".

Familia Todoran a pornit afacerea cu „Telemeaua de Ibăneşti" în anul 1994, în cadrul fabricii „Mirdatod". Atunci, Cornelia şi Dumitru Todoran au înfiinţat unitatea de procesare a laptelui şi au început să facă telemea cu aşa-numita „saramură de Orşova". Au început cu 50 de litri de lapte, iar azi fabrica din Ibăneşti a ajuns să proceseze 50.000 de litri de lapte. În timp, afacerea celor doi soţi a fost preluată de copiii lor, Mircea (44 de ani) şi David (41 de ani). Alături de „Telemeaua de Ibăneşti", care este şi cel mai cunoscut produs al zonei, fabrica „Mirdatod" produce caşcaval, brânză proaspătă de vaci, unt, smântână şi urdă de Ibăneşti. Din 1998 încoace, fabrica de la Ibăneşti a început să fie reprezentată la târgurile de renume, din ţară şi din străinătate. Telemeaua a fost apreciată de cei care au gustat-o, iar cei doi fraţi au fost sfătuiţi să facă demersurile pentru ca produsul lor să fie recunoscut, mai întâi la nivel naţional, iar apoi la nivel internaţional.

Printre particularităţile brânzei speciale din Ibăneşti, se numără saramura extrasă chiar din fântânile locale. Datorită condiţiilor de climă şi a reliefului variat, una dintre ocupaţiile de bază a locuitorilor de pe Valea Gurghiului este aceea de creştere a animalelor, în special a bovinelor din rasa Bălţată Românească. Teritoriul în care se desfăşoară toate etapele aferente producţiei de „Telemea de Ibăneşti", de la creşterea vacilor de lapte şi producţia de lapte, la obţinerea, maturarea şi ambalarea brânzei, se află în partea de nord a judeţului Mureş, mai exact în Depresiunea Gurghiului. „Metoda de sărare este cea folosită din moşi-strămoşi, chiar dacă fabrica a fost dotată cu utilaje moderne. Sărarea se face cu o saramură naturală extrasă din fântâna cu apă sărată existentă în localitatea Orşova. Calitatea saramurii constă în faptul că are o cantitate mai mare de calciu şi magneziu pe lângă sodiu, elemente care se regăsesc şi în produsul finit. Această caracteristică îl diferenţiază de celelalte produse similare, conform analizelor fizico-chimice care se fac periodic, atât la laboratorul propriu, cât şi la DSV Mureş", a mai spus reprezentantul fabricii.

Familia Todoran a pornit demersul pentru obţinerea Denumirii de Origine Protejată (DOP) în noiembrie 2011. Atunci, a fost înfiinţată „Asociaţia pentru promovarea produselor tradiţionale de pe Valea Gurghiului", formată din SC Mirtador Prod SRL, în calitate de procesator de lactate, precum şi producătorii locali din cele trei filiale locale Hodac, Ibăneşti şi Gurghiu.

„Telemeaua de Ibăneşti" a obţinut la jumătatea lunii martie 2016 protecţie şi recunoaştere la nivelul Uniunii Europene ca produs cu „Denumire de Origine Protejată", fiind cel de-al treilea produs românesc recunoscut la nivelul Europei, după „Salam de Sibiu" şi „Magiunul de Prune de Topoloveni", un demers care a fost finalizat de către reprezentanţii companiei „Mirdatod" în cinci ani.

Lasă un comentariu