Paşi mărunţi pentru scopuri mari… la Colegiul Naţional „Unirea"

Distribuie pe:

La iniţiativa Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, prin Protopopiatul Târgu-Mureş şi în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, luni, 11 aprilie 2016, a avut loc, la Colegiul Naţional „Unirea", a patra manifestare a „Întâlnirii Tinerilor Liceeni" din Târgu-Mureş. 

Gazdele manifestării au fost prof. dr. Andreea Năznean, directorul Colegiului Naţional „Unirea", prof. Maria Motorga, director-adjunct şi prof. Mioara Romonţi, consilier educativ, profesorii de religie de la Colegiul Naţional „Unirea", preot prof. dr. Iuliu Florea şi prof. Simona Elvira Florea, iar în organizarea evenimentului s-au implicat pr. Protopop Olimpiu Zăhan şi profesorii de religie de la liceele din Târgu-Mureş.

Acest gen de manifestări au menirea să creeze prilejuri de întâlnire între tineri, să se cunoască şi să dialogheze pe teme de actualitate.

Întâlnirea s-a desfăşurat sub genericul „Paşi mărunţi. Scopuri mari". Cuvântul de învăţătură către tineri a fost adresat de către părinţii Gheorghe şi David de la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul" de la Găbud, metoc al Mănăstirii Oaşa, invitaţi la această activitate.

A doua parte a întâlnirii a continuat în sălile de clasă unde elevii au participat la ateliere de lucru. Acestea au fost conduse de socio-animatori voluntari de la Colegiile „Alexandru Papiu Ilarian" şi „Unirea", care, prin implicarea în organizarea acestui eveniment, au făcut ca acesta să fie unul de succes.

În a treia parte, cei prezenţi s-au putut delecta urmărind un moment artistic prezentat de elevii de la Liceul de Artă. Alex Cioată a interpretat la vioară o parte dintr-o sonată de Johann Sebastian Bach, Sebastian Mureşan la clarinet acompaniat la pian de Călin Szogo, au interpretat un solo de concurs de Henri Rabaud şi Denisa Boca a interpretat la chitară Suita engleză de John Duarte, partea a III-a.

Redăm aici câteva din impresiile pe care ni le-au împărtăşit câţiva participanţi la această reuşită activitate:

„Conferinţa de astăzi a abordat unul dintre cele mai marcante subiecte ale adolescenţei: viitorul. Am învăţat că fiecare dintre noi îşi construieşte drumul în viaţă cu paşi mărunţi şi multă perseverenţă, ajungând să-şi atingă scopul doar în urma unui efort consecvent. Deşi ritmul progresului este lent, important este faptul că muncim pentru a ne împlini atât pe plan profesional, cât şi pe plan moral şi sentimental."

„Cele aflate în conferinţă m-au ajutat să-mi clarific viziunea asupra vieţii, marcându-mă atât din punct de vedere intelectual, cât şi spiritual. Am înţeles faptul că fixarea ţelului personal de la vârste fragede poate duce la îndeplinirea scopului."

„Apreciez în mod deosebit conferinţa susţinută. Mi-am făcut prieteni noi în cadrul activităţilor. Jocurile alese de animatori mi s-au părut interesante, iar momentele artistice ale elevilor de la Liceul de Artă m-au sensibilizat."

„Tema aleasă mi s-a părut interesantă. Am apreciat faptul că invitaţii din mediul monahal au fost deschişi şi dornici de a răspunde la întrebări. Am aflat cât este de important să fim conştienţi de faptele noastre şi să ni le asumăm."

„Activitatea de astăzi nu a reprezentat o ediţie singulară a ceea ce presupune întâlnirea tinerilor creştini. Aşadar, pot spune că demersul lucrurilor şi-a demonstrat fluiditatea în ideea în care ne-am acoperit intenţiile raportate la timpul disponibil. Ceea ce mi-a plăcut în mod deosebit a fost faptul că în urma cuvântării duhovniceşti adresate, adolescenţii au dat dovadă de interes şi deschidere faţă de cele prezentate. Din partea unora m-a întâmpinat un val de maturitate în gândire şi seriozitate. Ei cunosc în continuare însemnătatea tradiţiilor ortodoxe, însă nu se simt în largul lor pentru a se exprima. De aceea, prin prisma întâlnirilor acestora li se oferă şansa de a fi mai aproape de suflete conectate prin credinţă. Acest lucru l-am simţit astăzi şi sper la posibile manifestări viitoare." (Cosmina Price, clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian").

 

Lasă un comentariu