9 MAI 2016 - LUDUŞENII AU CELEBRAT UNITATEA ŞI INDEPENDENŢA ROMÂNIEI, PACEA ŞI UNITATEA EUROPEI

Distribuie pe:

Ziua Independenţei de Stat a României (9 mai 1877), încheierea, pe fronturile din Europa, al celui de Al Doilea Război Mondial (9 Mai 1945) şi Ziua Europei (9 Mai 1950) au fost celebrate în oraşul Luduş prin ceremoniale religioase şi depuneri de coroane la doua din cele cinci monumente din oraş ale eroilor români. În prezenţa primarului Cristian Moldovan, a unor actuali consilieri locali (2012-2016), a candidaţilor la funcţiile de primar şi de consilieri locali pentru legislatura 2016-2020, a reprezentanţilor instituţiilor şi societăţilor comerciale locale, a numeroşi locuitori din vechiul centru civic al Luduşului şi din noile cartiere situate la sud de râul Mureş, festivităţile au început cu intonarea Imnului de Stat al României şi a Imnului Uniunii Europene. Despre tripla sărbătoare au vorbit domnul primar Cristian Moldovan şi domnul colonel în rezervă Sever Popovici. Domnul Marian Balea şi-a prezentat mesajul patriotic în versuri „Scrisoarea unui erou necunoscut".

La Monumentul din vechiul centru civic, înălţat la intersecţia străzii George Bariţiu cu strada Republicii, slujba religioasă de cinstire şi de pomenire a celor 238 de eroi cunoscuţi şi necunoscuţi, cazuţi la datorie pentru libertatea Luduşului în septembrie-octombrie 1994 a fost oficiată de părintele protopop Lucian Voşloban, preoţii Constantin Savu, Mihail Cercel, Viorel Ormenişan, Ilie Dăian şi Vasile Cercel, din parohiile ortodoxe Luduş I, Luduş II, Luduş III şi Gheja.

La Monumentul din cartierul „Dacia" al celor 53 de eroi luduşeni şi ghejeni din Al Doilea Război Mondial, slujba de cinstire şi de pomenire a fost oficiată de părintele protopop greco-catolic Octavian Russu, preotul greco-catolic dr. Sorin Russu şi preoţii greco-catolici din parohiile Grindeni-Cipăieni, Zau, Cheţani.

În acordurile Imnului Eroilor, delagaţii reprezentând Parlamentul României, Consiliul Judeţean Mureş, Primăria şi Consiliul Local Luduş, subfiliala Luduş a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război şi a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, structuri locale ale Ministerului Afacerilor Interne, instituţiile de învăţământ din oraş, societăţile comerciale Tereos (Fabrica de zahăr), Unirea, organizaţiile locale ale PSD, ALDE, PNL, UDMR şi PMP au depus coroane ale recunoştinţei, la monumentele flancate de garda de onoare a Jandarmeriei şi de drapele ale României şi Uniunii Europene.

 

Lasă un comentariu