MORFINA, ÎNLOCUITĂ CU UN NOU MEDICAMET, FĂRĂ REACŢII ADVERSE

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă americani, de la Şcoala de Medicină a Universităţii Tulane (Louisiana), citaţi de descopera.ro, au realizat un nou medicament care ar putea fi o alternativă mai sigură decât morfina pentru ameliorarea durerii.

„Variantele modificate ale endomorfinei (care este produs chimic natural în organism) pot avea acelaşi efect ca morfina. În plus, medicamentul nu produce niciuna dintre reacţiile secundare nedorite produse de medicamentele pe bază de opium. În acest moment, rezultatele se referă numai la testele făcute pe şobolani, dar e un început promiţător pentru ceea ce ar putea deveni un analgezic puternic şi cu mai puţine efecte secundare.

Medicamente opioide pentru durere sunt, de obicei, folosite pentru a trata dureri severe şi cronice, dar în plus faţă de calităţile lor formative pacienţii dobândesc o toleranţă pentru ele, dacă le iau de mai mult timp. Concomitent cu dependenţa lor, poate apărea pericolul supradozelor, care pot provoca insuficienţa motrică şi depresia respiratorie, potenţial letală.

În contrast, noi am descoperit că endo-morfina aplicată la şobolani a produs ameliorarea similară a durerii, fără a cauza probleme ce rezultă din consumul medicamentelor pe bază de opiu. Efectele adverse au fost absente cu noul medicament. Este fără precedent pentru o peptidă să demonstreze o astfel de ameliorare puternică a durerii, cu atât de puţine efecte secundare!

În timpul testării, am descoperit că variantele de endomorfină au produs un efect mai mare sau egal de ameliorare a durerii comparativ cu morfina. Atunci când li s-a administrat animalelor o doză la fel de puternică de morfină, acestea au avut o depresie respiratorie semnificativă.

Nici probleme de coordonare nu au fost observate la şobolanii cărora le-a fost administrată endomorfina, deşi o înrăutăţire semnificativă ar putea fi văzută la animalele cărora le-a fost administrată morfina.

Pentru a afla gradul de dependenţă, am observat comportamentul rozătoarelor: în cazul morfinei, şobolanii stăteau în acelaşi compartiment, iar în cazul endomorfinelor, nu. În următorii doi ani, sperăm să limităm decesele cauzate de supradozele de morfină", explică specialiştii americani. 

Lasă un comentariu