De la 1 august, la recomandarea medicului, RMN mamar gratuit!

Distribuie pe:

Noul contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale prevede că, începând cu data de 1 august, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va deconta contravaloarea investigaţiei RMN mamar, la recomandarea medicului specialist.

„Este o modalitate de a depista, în fază incipientă, cancerul mamar, deoarece incidenţa acestei afecţiuni este din ce în ce mai mare, în ultimii ani. Valoarea decontată este de 450 de lei pentru un RMN sân nativ şi 700 de lei pentru un RMN cu substanţă de contrast. De menţionat că la aceste investigaţii nu se percepe coplata. Cu siguranţă, vor fi liste de aşteptare considerabile, dar medicii sunt cei care decid oportunitatea efectuării examenului RMN", a precizat, pentru cotidianul nostru, Alina Aldea, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mureş.

Potrivit statisticilor, anul trecut, în judeţul Mureş, din cele 16.500 de tumori maligne înregistrate, 1.750 au fost cancere de sân. (Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în legătură cu situaţia afecţiunilor oncologice în România relevă că această boală este prima cauză de mortalitate prin cancer, în rândul femeilor, cu o incidenţă de aproape 9.000 de cazuri anual.)

În altă ordine de idei, în ciuda protestelor şi nemulţumirilor, medicii de familie şi ceilalţi furnizori de servicii medicale au semnat toate actele adiţionale pentru luna iulie, astfel încât pacienţii nu au rămas fără servicii medicale.

În această perioadă - ne-a mai informat purtătorul de cuvânt al CJAS Mureş - conform calendarului publicat pe site-ul instituţiei, se desfăşoară procedurile de contractare a serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale pentru perioada august-decembrie 2016.

Lasă un comentariu