OMAGIU LUI EMINESCU

Distribuie pe:

Însetaţi de vraja operei lui Eminescu, la data de 13.07.2016, ,,Casa Iancului'' a fost din nou neîncăpătoare pentru cei care au dorit să rămână o clipă din trecătorul lor timp, sub fiorul poeziei şi a gândirii de geniu a DOMNULUI POEZIEI ROMÂNEŞTI. De această dată am avut plăcerea de a audia doi lectori noi, cunoscuta prof. de limba română Rodica Duşa şi domnul ing. Emil Cecălăcean din cadrul Băncii Naţionale-filiala Mureş.

Maiestoasă, impunătoare, arzând parcă în dor de Eminescu, doamna prof. Rodica Duşa ne-a prezentat tema ,„Spirit naţional şi universalitate în opera poetică eminesciană". Discursul presărat cu nenumărate citate din poeziile Eminescului a avut elocinţă, savoare, noutate, farmec, încântând auditoriul, care a răsplătit-o cu nesfârşite aplauze, aşa cum n-a mai fost ,,răsplătită'' încă nicio persoană care a conferenţiat la „Casa Iancului" până acum, motiv pentru care doamna prof. a fost invitată să conferenţieze şi pe alte teme în referire la Eminescu, dr. Suciu Felician propunând imediat ca temă de discuţie pentru data viitoare, publicistica marelui poet.

Domnul Emil Cecălăcean ne-a prezentat o temă extrem de interesantă ,,Realităţi contemporane „intuite de marele Eminescu" demonstrându-ne cu date, citate, documente ceea ce geniul eminescian a prevăzut cu mult înainte de a fi descoperite unele formule, proprietăţi, fenomene fizice, cunoscute abia astăzi (Big Bang-ul, viteza luminii, formula energiei, Bosonul, dilatarea universului etc.) Ne-a uimit cu dovezile aduse ale intuiţiei poetului, rod al gândirii şi genialităţii sale, care, la o vârstă atât de fragedă, avea temeinice cunoştinţe de fizică cuantică, optică, astronomie, logică, istorie. Tema şi bogatul material prezentat au făcut ca timpul propus pentru expunere să treacă atât de repede, pentru că totul a fost extrem de interesant pentru noi, domnul Cecălăcean, la insistenţele auditoriului, a promis să vină în viitor cu alte noi şi incitante teme.

În final, subsemnatul am citit mai multe poezii din creaţia proprie, prin care l-am omagiat pe Eminescu, cel mai complex şi mai genial fiu al naţiei noastre româneşti.

 

SĂRUTÂNDU-I URMA TRECERII SALE

Cam aşa ar fi trebuit să fie intitulată activitatea susţinută la ,,Casa Iancului'' de dr. Valentin Marica şi prof. Alexandru Ciubîcă în data de 29.06.2016 când, această personalitate istorică atotcuprinzătoare, complexă şi de neegalat până acum a neamului nostru românesc, poetul, publicistul, dramaturgul Mihai Eminescu a fost evocată de aceşti doi distinşi lectori târgumureşeni.

Dl dr. Valentin Marica s-a referit la perioada transilvană a Eminescului, la importanţa acesteia pentru noi, pentru el şi opera sa viitoare, înrâurirea pe care a avut-o acest tânăr de geniu asupra Blajului şi mai ales asupra seminariştilor de acolo, parte din ei devenind personalităţi ale neamului românesc, la traseul urmat şi cei pe care i-a întâlnit prin periplul său transilvan, toate acestea punctate cu amănunte şi noutăţi deosebit de interesante, expunerea desfăşurându-se în binecunoscutul stil al Domniei Sale care a impresionat asistenţa.

Prof. Alexandru Ciubîcă, în debutul expunerii, ne-a făcut o surpriză deosebită în sensul că, ne-a adus spre ascultare două cântece pe versurile Eminescului, ,,Sara pe deal'' şi ,,Doina'', lăsându-ne fără cuvinte. A continuat apoi cu noutăţi privind activitatea de jurnalist a marelui poet, activitate încă prea puţin studiată şi cunoscută de cercetători, dacă ţinem seama de valoarea ei. Subsemnatul am selectat şi citit doar câteva strofe din cele peste 15 poezii pe care i le-am închinat marelui şi inegalabilului nostru poet.

Cu toate că s-a depăşit cu mult durata alocată, de obicei, acestor activităţi, nimeni nu a fost deranjat de acest lucru, pentru că am avut în persoana celor doi lectori surse de informaţii agreabile, de primă mână, care ne-au fermecat pur şi simplu. Întrucât tema nu a putut fi nici pe departe epuizată, audienţa a cerut continuarea ei pentru data viitoare.

Lasă un comentariu