LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

A devenit o practică utilă și apreciată ca atare, ca la începutul fiecărei activități de miercuri, de la “Casa Iancului”, președintele Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu” filiala Mureș, jr. IOAN BERȚA, să informeze auditoriul asupra acțiunilor desfășurate de membrii asociației în cursul săptămânii precedente.

Așa am aflat că, un număr mare de membri și simpatizanți ai societății noastre, împreună cu membrii filialei Mureș, “Gen. Ștefan Gușe” a Asociației Naționale ,,Cultul Eroilor”, asociație care desfășoară foarte multe activități cu caracter patriotic, de mare simțire românească, având ca principală îndatorire păstrarea spre neuitare, în memoria colectivă, a jertfelniciei românești, aici, în acest răbdător colț de pământ strămoșesc, acțiuni prea puțin cunoscute de marele public, au fost prezenți sâmbătă, 20.10.2018, și duminică, 21.10.2018, la Simpozionul Național “Contribuția lui Al. Papiu Ilarian la făurirea statului român modern”.

Simpozionul organizat de Societatea Culturală “Al. Papiu Ilarian” și de Facultatea de Economie și Drept a fost o mare reușită, atât prin numărul și importanța comunicărilor, dar mai ales, lucru îmbucurător, prin participarea unui număr mare de tineri.

Ca în fiecare an, cele două asociații au fost prezente la data de 21.10.2018, la Moisei, spre a aduce omagiul târgumureșenilor și pioasa lor recunoștință, față de jertfa celor 32 de români, (din care 28 erau mureșeni) omorâți cu bestialitate de trupele maghiare, numai pentru faptul că erau români. Am remarcat și de această dată prezența dlui. IOAN HOSU, membru al Asociației “Cultul Eroilor” din Tg.-Mureș, urmașul martirului de la Moisei, Vasile Hosu. La această activitate, domnul Ioan Berța a conferit primarului localității Moisei distincția jubiliară “100 de ani de la Marea Unire”, cu brevet, distincție instituită de societatea noastră, cu ocazia Centenarului.

Apoi, domnul prof. HURUBĂ EUGEN, de la Facultatea de Economie și Drept din Tg.-Mureș, ne-a informat asupra demersurilor pe care domnia sa le-a întreprins până a reușit să dezvelească, la Târnăveni, bustul marelui patriot român av. Romul Boilă, fost membru în Consiliul Dirigent Român, (1918) unde a răspuns de comunicații, poștă, alimentație.

În partea a doua, domnul IOAN BERȚA ne-a prezentat un inedit material despre cel care a fost o mare și puternică conștiință românească, basarabeanul IOAN PELIVAN, omul care și-a pus întreaga sa energie spre a înfăptui revenirea Basarabiei la patria mamă. Tot ce ne-a prezentat domnul Ioan Berța a fost de mare interes și de mare noutate pentru noi, tocmai pentru că despre Ioan Pelivan aproape că nu știam nimic.

Născut la 1.04.1877 în Basarabia, ajunge în 1903 licențiat în drept. Se remarcă prin lupta lui pentru căderea țarismului, independența țării sale și alipirea ei la patria mamă. Arestat de mai multe ori, mobilizat și participant în războaie, a făcut totul ca să țină trează conștiința românească în acest teritoriu românesc, fiind cea mai puternică voce din Basarabia până la Marea Unire, unde, în primul guvern a lui Al. Vaida Voevod, a deținut funcția de ministru de Externe.

Soarta lui, după 1945, a fost aceeași ca a atâtor făuritori ai României Mari, pușcăria, unde a și murit, la 24.01.1954, la vârsta de 78 de ani. Astăzi, în România, acest mare luptător român pentru unire nu are nici măcar un bust, un nume de stradă, ceva care să-i țină numele spre neuitare. Păcat, mare păcat de cum știm noi să ne cinstim marii bărbați ai neamului românesc.

În final, poeții MIRECA DORIN ISTRATE și SILVIU RAȚIU, au citit din creațiile lor poezii la temă.

Pentru data de 31.10.2018 principala activitate de la Casa Iancului se va axa pe Raportul de activitate, prezentat de dl. Ioan Berța, și alegerea noii conduceri. Îi rugăm pe toți membrii societății noastre să participe la această activitate.

Lasă un comentariu