SĂRBĂTOARE DE SUFLET ROMÂNESC A COMUNITĂȚII ORTODOXE DIN LUDUȘ

Distribuie pe:

Duminica a patra după Rusalii, 17 iulie 2016, a fost o binecuvântată zi de sărbătoare pentru comunitatea ortodoxă din orașul Luduș. Înalt Prea Sfințitul Părinte Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei, ajutat de arhidiaconul Rafael Orezeiu, de consilierul Ionel Târnăvean, de părintele Lucian Voșloban, protoiereul Protopopiatului Luduș, preotul paroh Vasile-Mihai Cercel, preotul coslujitor Viorel Ormenișan, de numeroși preoți și monahi invitați, a oficiat slujba de resfințire a Bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae", din Parohia Ortodoxă Luduș I. În Altarul de vară, ridicat în Piața Unirii, a fost oficiată, în prezența dreptmăritorilor creștini din cele patru parohii ortodoxe din oraș și din alte localități, a domnului Ovidiu Dancu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, a domnului Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, a unor consilieri locali, Dumnezeiasca și Sfânta Liturghie Arhierească. Au fost înălțate rugăciuni fierbinți Tatălui Ceresc, Domnului Iisus Hristos, Sfântului Duh, Sfintei Fecioare Maria Născătoare de Dumnezeu, pentru ocrotire, ajutor și îndrumare, pentru sănătate, prosperitate, pace în sufletul fiecărui creștin, pace în oraș, în țară și în lume, pentru propășirea ortodoxiei și a unității tuturor creștinilor. După pomenirea sfinților părinți patriarhi ai României, a eroilor și martirilor români din toate timpurile, a fost citită și explicată pericopa sutașului roman, cu focalizarea atenției asupra realității că toate câte le cerem în rugăciune le și avem, dacă mare ne este credința în puterea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos.

În trei momente distincte ale sărbătorii, ÎPS Irineu l-a hirotonit pe robul lui Dumnezeu Nicolae, întâi întru citeț, apoi întru ipodiacon și, spre final, întru diacon, cu obligația de a-L sluji în toate pe Dumnezeu. Descifrând semnificația momentelor, Sfântul Părinte Irineu le-a descoperit mirenilor încă o realitate ortodoxă, anume aceea că și după două mii de ani de creștinism, tinerii români continuă să aleagă misiunea poruncită de Domnul Iisus Hristos apostolilor.

Răspunsurile din strană au fost date de corala Arhiepiscopiei Alba Iulia, „Cantores Domini", alcătuită, de această dată, din seminariștii Cosmin Baciu, Teofil Slevaș, Emanuel Lazăr, Andrei Slevaș și Silviu Sas. În acord cu starea de evlavie a clericilor și a enoriașilor prezenți, cântăreții bisericești au înălțat deseori imnul „Pe stăpânul și arhiereul nostru, Doamne, îl păzește! Întru mulți ani! Întru mulți ani stăpâne!". Din aceeași strană, au interpretat două mângâietoare pricesne cunoscutele interprete de muzică populară și religioasă Felicia Șoș și Valeria Nistor, cadre didactice pensionare din Luduș.

Apreciind bogata activitate a preotului paroh Vasile-Mihai Cercel și a preotului coslujitor Viorel Ormenișan, din Parohia Ortodoxă Luduș I, pe toate planurile specifice misiunii preoțești, pastoral misionar, social cultural și administrativ gospodăresc, ÎPS Irineu le-a conferit rangul de iconom. La întrebarea adresată de înaltul ierarh „Vrednic este?", întreaga asistență a răspuns într-un singur glas: „Vrednic este!"

Vrednică de prețuirea comunității și de atenția ÎPS Irineu, a fost și doamna Valonia Gherasim. Pentru numeroasele sale donații făcute bisericilor din oraș și multor biserici din Protopopiatul Ortodox al Ludușului, în valoare de peste un miliard de lei vechi, a fost onorată cu distincția „Credință și Unire", conferită de arhiepiscopia Alba Iulia. Recunoscându-li-se contribuția adusă la renovarea și înfrumusețarea lăcașului de cult resfințit, au fost distinși de ÎPS Irineu cu „Diplome de aleasă cinstire" următorii binevoitori creștini: Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, Ovidiu Dancu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, Florin Urcan, deputat în Parlamentul României, administratorilor de firmă Petrea-Ovidiu Zachei, Nicolae Marian, Keresteș Francisc, Florin Hațegan, Marius Bologa, Ioan Precup, Ioan Domocoș, domnilor Doru Sologub, din Luduș, Ilie Chețan, inginer în Târgu-Mureș, doamnei Valentina Husa, pensionară din Luduș, Consiliul Parohial și Comitetul Parohial al Parohiei Ortodoxe cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae", din Luduș.

Sărbătoarea a fost încă un prilej potrivit de implicare a copiilor, a tinerelor și tinerilor din oraș în viața comunității locale, cu tradițiile și obiceiurile sale. Au beneficiat de această grijă copiii de altar Sebastian Andrei Bologa, Andrei Țiboc, Vlad Cocolașiu și Mihai Cercel junior, străjerii de la prapori, frații gemeni Ionuț Gabriel Greg și Vlad Adrian Grec, proaspăt absolvenți cu bacalaureat ai Liceului Tehnologic Luduș, tinerii Ionel Eugen Dudilă, Carmina Andreea Herepean, Andreea Petruța Rus, Maria Bologa, Adrian Dan, Octavian Anca, Sebastian Cioban, Pal Andreea Francisca, Mihai Poruțiu, Vlad Poruțiu, Denisa Andreea Crăciun, Alexandra Grosu, Georgiana Grosu, Georgiana Lupșa, Ioana Teodora Gherasim, îmbrăcați toți în costume populare românești, componenți ai Grupului de inițiativă al Protopopiatului Ortodox Luduș, îndrumați de doamnele profesoare dr. Mirela Cozma și Ana Pandrea, repartizați să se ocupe de obiectele religioase de pangar, de coșurile cu anafură sfințită, de servirea enoriașilor cu bunătățile donate de binevoitori.

În mesajele părintești rostite la încheierea slujbei arhierești, ÎPS Irineu i-a îndemnat pe toți cei prezenți să-L aibă pe Dumnezeu pe primul loc în viața personală, în viața de familie și în viața socială, știind că numai prin Dumnezeu se fac toate câte ne sunt de trebuință și numai prin Dumnezeu avem viitor și spor în cele bune. A mulțumit slujitorilor Bisericii Ortodoxe veniți de departe sau de mai aproape: Cosmin Chiorean, din parohia Cuenca-Spania, părintele Gheorghe, de la Mănăstirea „Sfântul Nicolae", din Jacu Românesc, protosinghel Paisie Uleșan, stareț al Mănâstirii „Sfânta Treime", din Fărău, județul Alba, ieromonah Ilie Dărăban, de la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul"-Găbud, județul Alba, Bogdan Marian, din parohia „Sfântul Ioan Gură de Aur", din Cluj-Napoca, Raul Răzvan Bucur, din Sângeorgiu de Câmpie, Nicolae Ioan Baboia, din parohia „Sfântul Spiridon", Hunedoara, Valer Moldovan, din Cipăieni-Sânger, Ilie Dăian, Constantin Savu și Vasile Cercel din Luduș.

Agapa creștină, organizată la Hotelul „Sabis", s-a încheiat cu două emoționante momente muzicale, aplaudate de meseni. Eleva Filoteia Baboia, de la Școala de Muzică, din Cluj-Napoca, a interpretat la vioară „Balada" lui Ciprian Porumbescu. Tânărul instrumentist Nicolae Baboia, absolvent de Conservator, component al Filarmonicii clujene, a interpretat Suita nr. 5 a compozitorului Johan Sebastian Bach și Cadența concertului pentru violă, din creația compozitorului C. Stamitz.

Evenimentul religios din 17 iulie 2016 a încheiat în mod festiv o rodnică muncă de trei ani și jumătate, pe parcursul căreia Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae", din Luduș a fost împodobită cu un acoperiș din structură de tablă tecu-gold (aurie), de import, din Ucraina și Germania, cu pereții exteriori revopsiți în culori plăcute ochiului, cu o sală pentru activități social-culturale, o sală pentru arderea lumânărilor, cu un grup sanitar. Peste tot au fost introduse instalații de apă potabilă, încălzire centrală și aer coondiționat. Pavimentul a fost acoperit cu mochetă nouă. Au fost aduse scaune noi. În naos au fost instalate două noi candelabre, importante din Grecia și două tetrapoade (închinătoare) din lemn de stejar sculptat. Toate obiectele de cult din altar sunt noi. A fost renovată, în întregime, casa parohială. Curtea bisericii a fost pavată, gardul împrejmuitor renovat și revopsit. Valoarea tuturor lucrărilor și obiectelor de inventar este estimată la patru miliarde de lei vechi (patru sute de mii de lei noi). Renovările și redotările recente au valoare sentimentală, echivalentă cu investițiile din anii de construcție (1927-1929) și din anul 1957, când Biserica a fost pictată de celebrul pictor bisericesc Constantin Nițulescu, din București, cu momentul aducerii clopotelor donate, în anul 1853 de împăratul habsburg Franz Joseph I pentru fosta biserică de lemn a ortodocșilor ludușeni. În altar se păstrează ușile împărătești ale bisericii ortodoxe, redicate înainte de anul 1700, precum și un tablou donat de pictorița și artista de operă Susana Coman Bosica, reprezentând vechea biserică de lemn, primul locaș de cult din Luduș. Vechimea bisericii de lemn și a cimitirului ortodox din Luduș, demonstrează întâietatea de locuire a românilor ludușeni, față de celelalte etnii din localitate, a cultului ortodox, față de celelalte culte. 

Lasă un comentariu