CUM NE RECĂPĂTĂM ECHILIBRUL DUPĂ O DESPĂRȚIRE

Distribuie pe:

Psihoterapeutul Constantin Cornea, citat de gandul.ro, afirmă că despărțirea poate lăsa urme adânci în sufletul celui părăsit, recomandându-ne și pașii pe care îi putem urma pentru ca această dramă să nu ne afecteze întreaga viață.

„Am cunoscut persoane care au suferit foarte mulți ani în urma unui divorț sau după decesul partenerului. Să nu uităm că o dramă poate să schimbe complet un om. O despărțire se poate compara cu un accident de circulație. Sunt persoane care rămân cu un anumit handicap toată viața, iar altele care se refac destul de repede. Dacă în cazul accidentului refacerea mai ține și de alți factori, cum ar fi cei organici sau medicali, în urma unei traume psihice totul ține de individ, de modul în care și-a construit viața până în acel moment, de elementele construite aprioric pe care se poate baza, dar și pe posibilitățile lui intelectuale și motivaționale de a trece mai departe. Pentru a trece mai ușor peste o despărțire, indiferent dacă vorbim de divorț sau decesul partenerului, trebuie să luăm în calcul două elemente extrem de importante: stima de sine și independența", susține Constantin Cornea.

Iată pașii pe care ni recomandă psihoterapeutul român pentru a depăși șocul unei despărțiri.

Profesia este cea care m-ar putea face să uit, măcar pentru o perioadă, de drama prin care trec. „Datorită carierei îmi pot permite o vacanță, un masaj, o masă bună, un spectacol sau o carte minunată. La job, pot găsi colegi care mă pot face, prin glume de bun gust și suport emoțional, să trec mai ușor peste această dramă. Dacă la început va fi mai greu, peste timp voi remarca cât de mult mi-a folosit faptul că sunt independent financiar și nu am nevoie de un partener pentru a supraviețui sau pentru a mă bucura de micile plăceri ale vieții".

Prietenii, familia, colegii sunt cei care mă pot asculta. „Ei mă pot face să revin la activitățile ce îmi plăceau înainte de întâmplarea nefericită. Doar primii pași sunt mai grei".

Copiii pot reprezenta punctul fix ce ne sprijină universul și viitorul. „Am întâlnit părinți singuri care și-au educat copiii minunat, dar și părinți singuri care și-au distrus proprii copii datorită dramelor personale. Oricum ar fi, copilul (dacă există) trebuie să constituie principalul motiv de a merge mai departe. Alături de el, puteți trăi momente minunate, sublime, pe care cei singuri nu le cunosc".

Sportul poate îmbunătăți tonusul muscular, dar și tonusul psihic, care ne poate reda pofta de viață.

Cumpărăturile sunt o formă de uitare, dar și de investiție în stima de sine sau în imagine. „O rochie, un parfum, o pereche de pantofi, un costum, toate aceste achiziții ne pot reda încrederea în noi. O privire admirativă din partea sexului opus ne poate reaprinde oricând dorința de a ne bucura de viață".

„Omul este o ființă socială, iar privarea lui de mediu duce la sălbăticire, la lipsa de sentimente, de dorințe sau de motivație. De asemenea, trebuie subliniat că în cadrul sindromului depresiv sau în tulburarea de personalitate schizoidă, individul nu își dorește să aibă pe nimeni prin preajmă, dar acestea sunt afecțiuni psihologice și trebuie tratate.

În concluzie, singurătatea pe termen lung ne poate lipsi de dorința de a progresa, de motivația de a continua sau de plăcerea de a ne bucura de viață. Însă, doar cel singur este în măsură să spună dacă îl deranjează etapa pe care o traversează", concluzionează psihoterapeutul Constantin Cornea.

 

Lasă un comentariu