Azi, 12 august, Ziua Internațională a Elefantului

„Îi admirăm pe elefanți pentru că dau dovadă de cele mai remarcabile calități umane: empatia, conștiința de sine și inteligența socială. Dar felul în care îi tratăm scoate la iveală tot ce e mai rău în comportamentul nostru". (Graydon Carter, editor Vanity Fair)

Începând din anul 2012, la 12 august este marcată Ziua Internațională a Elefantului, scopul fiind de a atrage atenția asupra pericolului în care se află elefantul african și cel asiatic, ambii fiind amenințați cu dispariția. Elefantul african este catalogat drept „vulnerabil", iar cel asiatic este „pe cale" de dispariție.

Elefantul este iubit, admirat, respectat (chiar venerat în unele culturi) de oameni din întreaga lume; cu toate acestea, suntem la un pas de a vedea ultimele exemplare din această specie de creaturi magnifice, afirmă spe-cialiștii, care estimează că populația curentă este de 400.000 de elefanți africani și 40.000 de elefanți asiatici.

Escaladarea braconajului, pierderea habitatului natural (din cauza defrișărilor și a activităților miniere și agricole), conflictele om-elefant și relele tratamente aplicate animalelor în captivitate sunt doar câteva dintre amenințările ce pun în pericol perpetuarea speciei. Cea mai mare problemă o constituie vânătoarea ilegală, dat fiind faptul că valoarea fildeșului este mai mare decât valoarea aurului.

Printre celebritățile care s-au alăturat campaniilor de protejare a elefanților se numără Leonardo di Caprio, prințul William, dar și politicieni ca Barack Obama și Hillary Clinton.

 

Acești uriași blânzi, tăcuți și misterioși…

• Elefanții sunt cele mai mari animale terestre din lume.

• Cel mai mare exemplar înregistrat vreodată a fost un elefant mascul african, în greutate de peste 10,5 tone.

• Elefanții pot atinge vârste de peste 70 de ani.

• Elefanții sunt singurele mamifere care nu pot sări. În schimb, sunt buni înotători, folosindu-și trompa, ca pe un tub de oxigen, pentru a respira în apă.

• Inima unui elefant poate cântări între 12 și 20 de kilograme.

• Elefantul are cel mai mare creier dintre toate mamiferele terestre și de 3 sau 4 ori mai mare decât creierul uman. Pulsul, în schimb, îi este slab: 27, față de 1.000, cât are, de pildă, un canar.

• Pielea elefantului are o grosime de 2,5 centimetri.

• Elefanții au vederea slabă, dar sunt dotați cu un uimitor simț al mirosului.

• Elefantul se poate reproduce la vârsta de 16 ani, dar rareori are mai mult de patru pui pe tot parcursul vieții. La naștere, puiul cântărește aproximativ 100 de kilograme.

• Elefanții torc așa cum fac și pisicile, ca mijloc de comunicare.

• Elefanții plâng, râd, se joacă, au amintiri.

• Elefanții sunt ființe extrem de sensibile și iubitoare. Dacă „bebelușul" plânge, întreaga familie se repede să-l atingă și să-l mângâie. Elefanții își manifestă durerea, compasiunea, conștiința de sine și altruismul.

• Elefanții au propriile lor ceremonii de salut, atunci când întâmpină un prieten care a fost departe, de ceva timp, și se întoarce la grup.

• Elefanții sunt ființe sociale. Uneori, „se îmbrățișează", „împletindu-și" trompele, în manifestări de prietenie și afecțiune.

• Și elefantul aduce omagiu morților săi, atingându-le, ușor, craniul și colții cu trompa și cu picioarele. Când trece pe lângă un loc în care a murit unul drag dintre ai lui, el se oprește și stă împietrit locului.

…Un răgaz dureros și tăcut, care poate dura câteva minute…

(surse - worldelephantday.org; happyelephantcontest.com)

Lasă un comentariu