De ce, în numai cinci ani, 20.000 de asistenţi medicali au „părăsit" România?

Distribuie pe:

Nemţii, scriu agenţiile de presă, pun la bătaie 50 de posturi pentru asistenţi medicali români care vor să muncească în spitalele din Germania. Dar, atenţie! Ei nu trebuie să cunoască germana, dar pentru a ocupa un post, candidatul trebuie să participe la cursuri de învăţare a limbii, al căror cost este suportat de angajator. Mai mult, au parte şi de un salariu atractiv, 2.000 de euro lunar, comparativ cu cei 300 de euro pe care-i câştigă pe plaiurile mioritice.

Asta-i cauza pentru care, potrivit Institutului Naţional de Statistică, în ultimii cinci ani, România a pierdut nu mai puţin de 20.000 de asistenţi medicali.

Cât despre medici (doctori), acolo-i şi mai mare exodul! Şi asta, în condiţiile când…

…România riscă să rămână fără specialişti peste zece ani, câtă vreme - potrivit prof. dr. Cristian Chiricuţă, specialist în radioterapie - ţara noastră are acum doar 300 de oncologi (ca să dăm doar acest exemplu) şi mai puţin de 50 de radioterapeuţi, la aproape 20 de milioane de oameni, faţă de 100, câţi existau în 2008! Plus că, în următorii zece ani, jumătate din cei prezenţi se vor pensiona! 

Lasă un comentariu