Zilnic, ROMÂNII ARUNCĂ 6.000 DE TONE DE ALIMENTE!

Distribuie pe:

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a atras atenția asupra risipei de alimente, obicei care în Franța a fost declarat ilegal.

„Avem un grup de lucru la nivelul ministerului, format din 25 de entități publice și private, și sper ca, pe termen lung, să avem rezultate în combaterea risipei alimentare.

Consumatorul trebuie să știe cum să se comporte față de produs. Problema se pune tot mai acut pe viitor față de consumul de alimente. Știm cu toții că actualmente, în Uniunea Europeană, fără subvenții, nu s-ar putea produce produse la prețuri accesibile pentru consumatori. Din păcate, la români s-a constatat o obișnuință în a-și umple frigiderul și, după un timp, să se constate depășirea termenului de valabilitate înainte de consum. Deci, trebuie să ne schimbăm comportamentul alimentar.

Deja în Vest s-au înființat forme care se ocupă cu redistribuirea alimentelor la prețuri modice pentru pătura săracă a populației, pentru a accesa alimente care sunt în termen de garanție și se mai pot consuma. Interesul nostru este să aruncăm cât mai puțin la coșul de gunoi", a declarat Achim Irimescu, pentru gândul.ro.

El a explicat că grupul de lucru format în 2013 să elaboreze o strategie națională pentru reducerea risipei alimentare va iniția, până la sfârșitul acestui an, un proiect de act normativ care să reglementeze această problemă.

Potrivit datelor Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, la nivel mondial se aruncă anual aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente, în Uniunea Europeană - aproximativ 89,2 milioane de tone de alimente, iar în România - aproximativ 2,2 milioane de tone de alimente în fiecare an, adică peste 6.000 de tone pe zi! 

Lasă un comentariu