GUVERNUL A LUAT MĂSURI PENTRU PREVENIREA PESTEI PORCINE

Distribuie pe:

În condițiile în care România se află în situația de risc iminent față de pesta porcină africană, semnalată în Ucraina și în Republica Moldova, Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, 9 noiembrie 2016, programul național de supraveghere, prevenire și control al acestei boli.

Programul stabilește măsuri armonizate de biosecuritate, profilaxie și control în situații epidemiologice de creștere a riscului, respectiv în situația confirmării oficiale în România a pestei porcine africane, pentru a preveni răspândirea bolii și în alte regiuni sau pentru a combate boala.

Criterii pentru porcine domestice și mistreți

Programul stabilește pentru porcinele domestice criterii minime de biosecuritate și modul de intervenție în cazul suspiciunii și al confirmării oficiale a bolii, iar pentru porcii mistreți stabilește strategia de management și de vânătoare, modul de desfășurarea a campaniilor de conștientizare și de avertizare a gestionarilor fondurilor cinegetice, a responsabililor zonelor protejate și a vânătorilor sau modul de intervenție în cazul suspiciunii și al confirmării oficiale a bolii la porcii mistreți.

Pentru porcinele domestice, programul se aplică în exploatațiile comerciale și în exploatațiile nonprofesionale existente pe teritoriul României, precum și pentru toți porcii mistreți, indiferent de sistemul de proprietate sau exploatare.

Măsuri de profilaxie pentru porcii domesticiți

Actul normativ cuprinde și măsuri de profilaxie și control care se aplică la porcii domesticiți din exploatațiile de pe teritoriul României. Astfel, de exemplu, în zonele în care pesta porcină africană a fost confirmată oficial, este interzisă hrănirea animalelor sau folosirea de așternut cu iarbă sau fân provenite din zonele aflate sub restricții.

De asemenea, creșterea porcinelor domestice în spații neîngrădite și neprotejate împotriva contactului cu porcii mistreți este strict interzisă.

În exploatațiile comerciale de porcine domestice, medicul veterinar are obligația de a comunica direcției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județeană modificările apărute în starea de sănătate a porcinelor și numărul animalelor moarte din exploatație.

Medicul veterinar va asista la partidele de vânătoare

Pentru porcii mistreți din fondurile cinegetice, parcurile naționale, Rezervația Biosferi „Delta Dunării", crescătoriile de vânat și complexurile de vânătoare, printre măsuri se află și obligația ca un medic veterinar să asiste la partidele de vânătoare, să examineze vânatul, să recolteze probele și să certifice transporturile de vânat către centrele de procesare.

Direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene au obligația să informeze, periodic, proprietarii crescătoriilor de vânat și ai complexurilor de vânătoare cu privire la situația epizootologică a bolilor la porcii mistreți care evoluează în comunitatea europeană și în țările terțe din jurul României.

Restricții pentru teritoriul considerat infectat

Din momentul confirmării oficiale a primului focar de pestă porcină africană în România, în teritoriul considerat infectat, cotele de vânătoare sunt analizate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, împreună cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, și sunt stabilite ținând cont de necesitatea reducerii populației de porci mistreți existente.

Totodată, administrarea de hrană pentru momirea porcilor mistreți la locurile de pândă este permisă, însă hrănirea susținută cu cantități îndestulătoare de hrană, pe parcursul iernii, a porcilor mistreți este interzisă. Se va încuraja vânătoarea pentru femelele adulte și subadulte, ținta vânătorii fiind atingerea densității de 0,5 mistreți pe km² sau mai redusă, pentru a împiedica răspândirea bolii. 

Lasă un comentariu