„Dumnezeu, școlăreii, disciplina și...rugăciunea"

Distribuie pe:

- Dumnezeu -

„Din punct începe lumea.

Un punct dimensiuni nu are,

Nimic mai fără formăși mai nepipăit;

Dar pune-l în mișcare, și linia se-ntinde,

Și linia-ți dă totul: deci totul e-ntr-un punct.

 

Natura, firmamente, sistemele solare,

Cu toate câte-n ele și printre ele sunt,

Cu-ncetul se dezvoltă din puncturi ce se mișcă,

Din puncturi ce se mișcă plecând din Dumnezeu."

Bogdan Petriceicu Hașdeu (1838-1907),istoric, filolog, scriitor român

***

„DUMNEZEU - a dat lapte mamei pentru a hrăni pe copilul său, dar acesta nu va veni în gura copilului decât atunci când copilul îl ia. Tot astfel Dumnezeu - Mama noastră spirituală, are pentru noi lapte spiritual, care nu ne va fi dat, dacă nu-l luăm, adică dacă nu ne rugăm. Când vom lua acest lapte spiritual, vom cunoaște atunci dulceața sa, ne vom bucura de prezența lui Hristos ca și copilul și vom deveni mai puternici din zi în zi. Prin rugăciune, vom putea atunci trece peste ispite și vom învinge răutățile și ispitele diavolului și greutățile vieții".

Sundar Sing (1889-1929),Sfânt indian creștin, înțelept, iluminat, profet,

***

„Reguli educative ale școlarilor"

- Mă voi scula la ora fixată dimineața în program.

- Mă voi spăla regulat pe mâini, pe fațăși pe dinți.

- Săptămânal voi face baie.

- Voi păstra îmbrăcămintea curată.

- ÎMI VOI FACE RUGĂCIUNEA DE DIMINEAȚĂ.

- Înainte de a mă așeza la masă, mă voi spăla pe mâini și MĂ VOI RUGA .

- La masă voi mânca încet.

- Voi iubi și îmi voi respecta părinții.

- Îmi voi iubi și ajuta frații.

- Voi munci și voi învăța carte.

- Voi iubi și respecta pe profesorii mei.

- Voi fi liniștit și respectuos față de oameni.

- Voi ajuta și îngriji pe bătrâni.

- Voi avea toată viața CREDINȚĂ ÎN DUMNEZEU.

- Mă voi ruga zilnic lui Dumnezeu, pentru sănătatea mea și a părinților.

- VOI IUBI ȚARA ȘI NEAMUL MEU CEL ROMÂNESC, IAR LA NEVOIE ÎMI VOI DA VIAȚA.

Aurel Stuparu,autorul manualului pentru diriginți

P.S. COPIII sunt viitorul familiei noastre mici, care este celula societății. Dar ei sunt și celula unei familii mai ample, care formează societatea, țara, și nu de puține ori întreaga lume. De ei depinde uneori prezentul și viitorul. „În copii fierbe viitorul. În bătrâni fermentează trecutul", ne reamintește profesorul și filosoful Vasile Băncilă (1897-1979). În familie ei trebuie pregătiți din toate punctele de vedere; primii profesori suntem noi, părinții; de felul cum știm să-i hrănim atât trupește cât și sufletește depinde viitorul nostru ca părinți și familie, ca personalitate a „ego"-ului lor. Textele de mai sus vin să ne reamintească cum eram noi cei de azi, care avem o vârstă respectabilă sau, mai bine spus, cum eram pregătiți pentru viață de părinții noștri sau de dascălii adevărați ai timpului trecut, ca unii care ne direcționau viața pe căile cele bune ale vieții, chiar dacă „Nuiaua" de care vorbește Sf. Scriptură era nelipsită din casa părinteascăși de pe catedra școlară, în comparație cu „Nuiaua europeană" interzisă părinților și dascălilor, ... dar care se dovedește a fi astăzi asemenea unui bumerang.

Copiii trebuie pregătiți împătrit pentru viața aceasta în care „Omul este o taină, viața lui un vis" (Vasile Alecsandri 1821-1890): pentru propria lor formare; pentru societatea în care vor intra; pentru familie și pentru Dumnezeu. Dacă pentru primele trepte ale vieții îi pregătim mai mult sau mai puțin, după conștiința fiecăruia, uneori, pentru Dumnezeu, neglijăm pregătirea lor. În loc să fie asemenea unor păsări bune călătoare și vestitoare cu două aripi, prin lipsa acestei pregătiri facem ca și copiii noștri să zboare în viață doar cu o singură aripă... dar, mai devreme sau mai târziu, tot vor cădea, datorită lipsei „Aripii dumnezeiești", „Iubirii dumnezeiești", cunoașterii valorilor divine și rolul lor multimilenar în formare umană.

„Copii, ascultați de părinții voștri în Domnul, că aceasta este cu dreptate; Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, care este porunca, cea dintâi cu făgăduință: Ca să-ți fie ție bine și să trăiești ani mulți pe pământ. Și voi, părinților, nu întărâtați la mânie pe copiii voștri, ci creșteți-i întru învățătura și certarea Domnului"! (Efeseni, 6,1-4).

După cum spunea Sfântul Nesfințit al Ardealului, Părintele Arsenie Boca:

„CINE ARE MINTE SĂ IA AMINTE" Amin.

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu