Președintele Klaus Iohannis a participat, pentru prima oară, la o ședință de Guvern!

Distribuie pe:

În concordanță cu prevederile constituționale care îi permit președintelui să participe la ședințele de Guvern, ieri, Klaus Iohannis a fost prezent la Palatul Victoria, prezidând pentru prima oară de când și-a preluat mandatul o întrunire a Executivului.

La debutul ședinței, președintele Iohannis a anunțat că a avut „o discuție aplicată" cu primul ministru Sorin Grindeanu, oferindu-i acestuia ocazia să prezinte concluziile discuțiilor.

„Avem o ordine de zi care a fost publicată, este ordinea de zi pe care fiecare dintre dvs. o aveți în mapă, ca să înlăturăm orice fel de lucruri, pe care le-am văzut apărând în spațiul public. Așa cum l-am informat pe domnul președinte în discuția avută, noi discutăm despre lucruri care se află pe ordinea de zi. Punct. Ceea ce nu înseamnă că, tot conform prevederilor constituționale și atribuțiunilor pe care guvernul le are, în perioada imediat următoare toate lucrurile pe care ni le propunem să le facem - și noi, și Parlamentul - să le putem adopta în ședințele de Guvern. În general, sunt lucruri legate de construcția bugetară, a legii bugetului, pentru adoptarea unor ordonanțe de urgență și a unor hotărâri", a spus primul ministru, după care a invitat presa să părăsească sala.

Însă, președintele Klaus Iohannis a intervenit pentru a adăuga și alte amănunte despre discuția cu primul ministru: „Încă o remarcă, înainte să ieșiți. Cunoașteți povestea că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanți: ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a codurilor penale. Evident că și despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineață, iar domnia sa mi-a spus că discuția avusese loc deja cu anumiți colegi din Guvern și că nu va fi pusă pe ordinea de zi suplimentară această chestiune sau aceste două chestiuni privind grațierea și modificarea codurilor.

De asemenea, subliniez - și sper să fiu în asentimentul domnului prim-ministru - s-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio ședință de Guvern, ci imediat ce documentele vor fi clarificate, evident, sub conducerea ministrului Justiției, a doamnei ministru de Interne și a doamnei ministru delegat pentru Afaceri Europene, să fie puse în transparență, adică, mai clar, să fie date spre consultare tuturor entităților prevăzute de lege: CSM, organizații profesionale, organizații ale judecătorilor și, bineînțeles, opiniei publice.

Subliniez: înainte să ajung eu la Guvern, domnul prim-ministru analizase cu maximă responsabilitate aceste chestiuni și așa a fost posibil ca în 20 de minute sau cât am stat noi doi împreună să ajungem la consens, fiindcă amândoi și, evident, toți membrii Guvernului dorim să consolidăm statul de drept, iar o parte importantă este respectarea normelor și, nu în ultimul rând, respectarea românilor, a societății civile. Vă asigur, sunt foarte interesați de aceste spețe. Mulțumesc. Acum jurnaliștii ne pot părăsi și vom trece la partea de ședință de guvern tehnică", a spus președintele Klaus Iohannis. 

Lasă un comentariu