Amnezicilor, nu uitați, Băsescu e de vină!

Distribuie pe:

În plină campanie de contestare a ordonațelor pe amnistie și grațiere, fostul președinte Traian Băsescu recunoaște, pe facebook, că este „vinovat" pentru deciziile pe care le-a luat încă din 2005-2006.

„Nu mă justific, ci doar le amintesc amnezicilor și îmi asum deciziile. Evident, mulți au uitat că unul din cele mai folosite cuvinte în 2005 - 2006 era benchmark (test de performanță - celebrele stegulețe roșii).

Pe 14 decembrie 2004, România încheia negocierile de aderare la UE, cu perspectiva unei aderări la 1 ianuarie 2007, dar și cu o clauză de salvgardare care putea amâna intrarea ca efect al neîndeplinirii unor condiții pe destul de multe capitole. Un capitol esențial și extrem de dificil, unde aveam mari probleme și care prefigura o amânare a intrării în UE, se numea justiție și afaceri interne și care, în cele din urmă, s-a materializat în celebrul MCV, cu patru capitole, fiecare având liste lungi de obiective: independența justiției, reforma sistemului judiciar, integritatea și combaterea corupției.

Mi-am dat seama că fără concentrarea imediată a tuturor resurselor instituționale și legale pe care le aveam, fiecare în limitele legilor de funcționare (MJ, MAI, MF, Parchete, SRI), pentru a da semnale clare că suntem hotărâți să îmbunătățim lucrurile, la capitolul justiție și afaceri interne, riscam major aplicarea clauzei de salvgar-dare și amânarea intrării României în UE.

Singura structură instituțională și constituțională care avea în componen-ță toate instituțiile care legal puteau coopera și da consistență efortului de evitare a amânării intrării României în UE era CSAT și nu am ezitat să acționez și să propun decizii în interes național.

Și încă ceva. În CSAT, deciziile se adoptă numai prin consens, ceea ce face imposibilă adoptarea unor hotărâri ilegale.

Desigur, din interese personale, de grup sau politice, în ziua de azi, televiziunile sunt populate de amnezici, care nu-și mai amintesc nici bătălia pentru a evita aplicarea clauzei de salvgardare, nu-și mai amintesc nici acuzațiile de corupție ale vremii, iar cel mai simplu lucru pentru amnezicii propagandiști este să încerce a pune în spatele meu și al CSAT abuzurile reale care se petrec în justiție.

Nu, dragilor, CSAT nu a cerut nici abuzuri, nici distrugerea politicienilor, nici arestarea oamenilor de afaceri și nici nu a comandat dosare. CSAT a decis doar obligația instituțiilor statului de a coopera legal în interesul românilor.

În concluzie, eu îmi asum deciziile CSAT. Amnezicilor, nu uitați, Băsescu e de vină!", recunoaște public (și, desigur, ironic) fostul președinte. 

Lasă un comentariu