,,MICA UNIRE"- UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE, SĂRBĂTORITĂ LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

În 24 ianuarie 1859 a avut loc ,,Mica Unire" - Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. ,,Mica Unire" de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Unul dintre cele mai importante momente din istoria României, moment crucial, când a luat naștere ,, o singură Românie", a fost marcat și în municipiul Târgu-Mureș.

Instituția Prefectului - Județul Mureș, alături de Garnizoana Târgu-Mureș, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș și celelalte instituții locale din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, au organizat o ceremonie militară și religioasă pentru sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor, marți, 24 Ianuarie 2017, începând cu ora 12.00.

Ceremonia a avut loc la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.

Prefectul județului Mureș, domnul dr. Lucian Goga, și comandantul garnizoanei Târgu-Mureș, domnul general de brigadă Mircea-Dan Șuta, au trecut în revistă garda de onoare.

După intonarea Imnului Național al României, părintele protopop Olimpiu Zăhan și părintele Ioan Dorin Șandor, preotul militar al Garnizoanei Târgu-Mureș, au oficiat serviciul religios.

General-maior rez. Gheorghe Popa, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război - filiala Mureș, a vorbit despre semnificația și importanța istorică a zilei de 24 Ianuarie.

Din partea Consiliului Județean Mureș, a luat cuvântul domnul vicepreședinte Alexandru Cîmpean.

Prefectul județului Mureș, domnul dr. Lucian Goga, în discursul său a evocat importanța domniei lui Alexandru Ioan Cuza, care, deși scurtă, a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne. Prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară, a învățământului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României. A concluzionat prin îndemnul patriotic de a fi ,,uniți în cuget și simțiri".

După discursuri, pentru cinstirea memoriei eroilor neamului românesc care prin jertfa lor au devenit adevărați făuritori ai unității naționale, a avut loc ceremonia depunerii de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, din partea Primăriei Municipiului Târgu-Mureș, Consiliului Județean Mureș, Instituției Prefectului - Județul Mureș și a Garnizoanei Târgu-Mureș.

Defilarea gărzii de onoare și a efectivelor aparținând Batalionului Sprijin Logistic Târgu-Mureș, urmați de militari din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureș și de efective ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Târgu-Mureș a fost momentul mult așteptat de publicul prezent la eveniment.

Centrul atenției a fost ,,Soldatul Adrian"- apelativ la care răspunde micul soldățel, de numai 4 anișori. Ca și pe 25 octombrie 2016, de Ziua Armatei Române, când l-am întâlnit prima oară, dar și cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, a venit împreună cu mama Alina și tata Sebastian Chira din Gănești, să admire defilarea militarilor. Echipat cu o cască militară și o mitralieră de jucărie și-a intrat în rolul de soldat.Pasiunea micului patriot pornește de la sentimentul de ,,dragoste de țară", care vine ,,din suflet", după cum ne declară personal. Întâlnirea cu fostul ministru al Apărării, Motoc, i-a întărit și mai mult sentimentul patriotic.Decorat cu livretul militar și un brevet prin care l-a ridicat la rangul de „Soldat Onorific", micul soldățel a fost impresionat când a vizitat la București Academia Tehnică Militară, iar gen. Scarlat i-a oferit un costum de Gardă de Onoare.

Tradiționala Horă a Unirii, în care s-au prins toți cei prezenți, a încheiat ceremonia militară și religioasă desfășurată la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.

Manifestările dedicate evenimentului au continuat începând cu ora 17,00, la Teatrul Național din Târgu-Mureș, cu spectacolul organizat de Primăria Municipiului Târgu-Mureș, intitulat ,,UNIREA ESTE ROMÂNIA''.

HORA UNIRII, din Piața Teatrului, a fost momentul mult așteptat, în ciuda frigului de afară, de toți cei prezenți.

Lasă un comentariu