„Orice muncă merită un salariu"

Distribuie pe:

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat pentru introducerea unui „salariu social minim" mai întâi în zona euro, apoi în toate țările Uniunii Europene, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Cred că trebuie peste tot în Europa, în toate țările membre, începând cu zona euro, un salariu social minim. Orice muncă merită un salariu", a declarat președintele Executivului european, în cursul unei conferințe organizate la Bruxelles cu privire la drepturile sociale.

„Orice muncă ar fi, trebuie un salariu minim în fiecare țară din UE (...) Acelasi lucru și pentru venitul minim de inserție sau venitul minim garantat", a adăugat el. „Să avem în toate legislațiile naționale un salariu social minim și un venit minim garantat îmi pare a fi complementul dimensiunii sociale a Europei", a subliniat Jean-Claude Juncker.

Junker a adăugat că o egalizare a salariilor minime în cadrul UE ar reduce așa-numitul „dumping social", respectiv folosirea muncitorilor migranți ieftini, în defavoarea forței de muncă autohtone.

Din cele 28 de state membre, doar șase nu au în prezent un salariu minim și anume:Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia.

În celelalte, statul reglementează existența unui salariu minim, însă sumele diferă foarte mult. În timp ce Luxemburg are cel mai mare salariu minim din UE, respectiv aproape 2.000 de euro, Bulgaria se menține pe ultima poziție, cu un salariu minim în jur de 250 de euro. În România, salariul minim va fi majorat la 1.450 lei (322 euro), de la 1 februarie.

Salariul minim, care există de multă vreme în Franța, a fost generalizat în Germania abia la 1 ianuarie 2015. Prima economie a zonei euro dispunea până atunci de salarii minime, negociate în acordurile pe ramură, care nu acopereau neapărat toate meseriile.

Comisia Europeană intenționează să prezinte în martie propuneri pentru un nou soclu european al drepturilor sociale.

Jean-Claude Juncker a anunțat că va organiza un summit social pentru locuri de muncă și o creștere economică echitabilă împreună cu premierul Suediei, Stefan Lofven, pe 17 noiembrie, la Goteborg. (InCont.ro)

Lasă un comentariu