Despre medicina de familie

Distribuie pe:

Medicina de familie, cea mai importantă verigă din sistemul sanitar, beneficiază în acest an de mai puţin de 6% din fondul naţional unic de asigurări de sănătate, cu aproape un procent mai puţin faţă de anul trecut. Într-un clasament naţional, 16% din medicii de familie care au până la 1.500 de asiguraţi înscrişi pe listă nu se pot întreţine din contractele cu CJAS-urile. 33% dintre ei rămân cu un venit brut de 1.300 de lei pe lună, iar alţi 31% au un venit brut de 2.800 de lei. Doar 20% din medicii de familie din România au venituri brute de peste 2.800 de lei pe lună.

Tinerii nu mai doresc să devină medici de familie din cauza veniturilor mici, a birocraţiei, a relaţiei dificile cu casele de asigurări şi chiar cu alţi medici specialişti. De aceea, unii dintre ei emigrează în ţări unde pot lucra în aceeaşi specialitate şi unde veniturile sunt de până la zece ori mai mari.

Reprezentanţii organizaţiilor profesionale atrag atenţia că media de vârstă a medicilor de familie din ţara noastră este îngrijorătoare, iar peste câţiva ani acest sector medical va avea serioase probleme. Lipsa medicilor de familie a creat deja probleme în Mureş, unde o localitate a rămas luni de zile fără asistenţă medicală din acest motiv.

Lasă un comentariu