Sunt multinaționalele în spatele protestelor?

Distribuie pe:

În spațiul public s-a pus întrebarea „Sunt multinaționalele în spatele protestelor?" Opiniile sunt diferite. Unii sunt împotriva guvernului Grindeanu, iar alții pro guvernul PSD.

Opinia mea este că în spatele acestor proteste stau marile corporații care își desfășoară activitatea economică în țară. După discuții cu mai mulți oameni de afaceri din marile orașe ale țării, a ieșit la suprafață și motivul pentru care angajați din multinaționale au ieșit la proteste împotriva Guvernului Sorin Grindeanu. În realitate, de fapt, acești oameni au fost obligați să iasă la proteste de patronii lor, care sunt disperați de faptul că actualul guvern al României schimbă din temelie Codul Fiscal.

Conform noilor prevederi ale Codului Fiscal impuse de Guvernul PSD+ALDE, multinaționalele din România (peste 31.700 de multinaționale în 2012, dintr-un total de 37.404 grupuri de intreprinderi) vor fi impozitate fie la cifra de afaceri, fie acționarii lor vor trebui să plătească impozit pe dividente de 16%.

Până acum, impozitul pe dividente era de 5%, în timp ce cel pe profit a fost de 16%. Era evident pentru toată lumea că proprietarii de multinaționale preferau să scoată banii din țară ca și dividende și să plătească impozit doar de 5%. Acum când impozitul pe dividende va ajunge la 16%, este clar că multinaționalele vor pierde sume uriașe de bani, de ordinul miliardelor de euro. Acești bani vor rămâne în România și pot fi investiți în școli, spitale și autostrăzi.

Multinaționalele și băncile care operează în România scot anual din țară zeci de miliarde de euro și la stat contribuie cu mai nimic. Chiar dacă au înregistrat cifre de afaceri de peste 250 mild. lei în anul 2015, conform unui studiu realizat de Creditinfo. De altfel, România s-a transformat într-un paradis al multinaționalelor care controlează industria, agricultura, transporturile, construcțiile, comerțul, sectorul finaciar-bancar etc. și care își promovează reglementări legale în interes propriu. Economia României s-a privatizat în beneficiu străinilor și nu al intereselor naționale.

Multinaționalele sunt nemulțumite că guvernul a majorat la 1.450 lei salariul minim pe economie. În România sunt 6,1 mil. salariați, cifră în care sunt incluși și salariații la negru. Din acest număr de salariați cu contract de muncă,1,5 mil. au contracte de muncă la nivelul salariului minim pe economie. Multinaționalele sunt nemulțumite și de programul de guvernare al PSD, privind creșterea salariului minim pe economie la 1.510 lei în 2018, la 1.625 lei în 2019, și la 1.750 lei în 2020, aceasta fiind considerată „varianta pesimistă" a scenariului de evoluție economică.

Impozitarea dividendelor cu 16% și mărirea salariului minim pe economie a dus la scoaterea sutelor de mii de români în stradă, protestând ca pretext față de Ordonanța de Guvern 13/2017. Adevărata nemulțumire a protestatarilor este de fapt politica economică a patronilor lor de multinaționale. Așa cum afirmă Dan Andronic, „mai multe multinaționale au dat liber sau au plătit ore suplimentare unor salariați pentru că sunt deranjați de modificări care urmează la Codul Fiscal și de punerea în aplicare a unei directive europene care impune impozitarea profitului la locul realizării profitului."

În concluzie, am de trasmis un mesaj celor care au ieșit la proteste în ultimele nouă zile, nu vă lăsați manipulați de multinaționale, care v-au scos în stradă pe motivul că se încalcă „statul de drept", dar nu țin seamă de nivelul de trai al românilor.

Lasă un comentariu