La congresul UDMR, de la Zalău, Marko Bela iar a bătut câmpii!

Distribuie pe:

Florin Roman, viceliderul Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților, cere (sursa: AGERPRES) UDMR să respecte istoria românilor, după ce fostul lider udemerist, Marko Bela, la congresul Uniunii de la Zalău, a întrebat, retoric: „Ce ar trebui să sărbătorească maghiarii și românii la 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia?". „Cerem UDMR să respecte istoria românilor.

Istoria românilor nu poate fi obiectul niciunui troc politic, așa că trebuie respectată de către toți cetățenii acestei țări, indiferent de etnia lor.

Ce ar trebui să sărbătorească maghiarii din România, în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire? Maghiarii din România sunt cetățeni români, au aceleași drepturi ca și noi și considerăm că Centenarul Marii Uniri este un prilej de sărbătoare pentru toți cetățenii acestei țări. La 1 Decembrie sărbătorim unitatea noastră, libertatea noastră și aspirațiile noastre naționale. Pentru actul de la 1 Decembrie 1918 au murit oameni, alții au făcut închisoare, dar nimic nu le-a stat în cale în momentul în care au decis cu toții, munteni, moldoveni, ardeleni, bănățeni, că aparțin aceluiași neam, că trebuie să formeze împreună o țară (…) Toți sărbătorim o țară, un ideal împlinit. Asta vom sărbători și în 2018! Ne vom bucura de cei 100 de ani, care au trecut de la făurirea Statului Național (…) Vom arăta că suntem o națiune matură, care privește spre viitor, fără a uita, însă, de trecut. Nu-i putem obliga pe liderii UDMR să se bucure alături de noi, la sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, dar le putem cere să ne respecte istoria!" - a spus deputatul Florin Roman. La Zalău, călcând, din nou, prin străchini, Marko Bela a afirmat că „maghiarilor nu le sunt acordate unele drepturi", acuzând „politica școlară", că „limba maghiară a fost degradată ca o limbă de bucătărie în dictatura comunistă." Fostul lider al UDMR se întreabă: „În momentul de față ce să sărbătorim? Că legea nu se aplică, de exemplu, în cadrul Facultății de Medicină de la Târgu-Mureș? (…) Este foarte greu să sărbătorim în asemenea condiții pentru noi! Pot să spun că este chiar imposibil!". Singura reacție a fost cea a PNL! Unde-i replica așteptată a partidelor de guvernământ: PSD-ALDE? Mult rău, din 1990 încoace, au adus, României și românilor, aceste concesii, aceste rușinoase cedări și trădări ale guvernanților români!

Lasă un comentariu