LECTURA NE DEZVOLTĂ EMPATIA

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Kingston, din Londra, citați de descopera.ro, susțin că persoanele care citesc sunt mai deschise și au o empatie mai mare, contrar unor opinii care consideră că cititul, mai ales cel intensiv, este apanajul persoanelor asociale, care vor să se izoleze de restul lumii.

„La studiul nostru, au participat 123 de persoane care au fost chestionate cu privire la hobby-uri (dacă preferau sportul, emisiunile televizate sau cărțile). Participanții au fost chestionați și cu privire la tipul de literatură preferat, apoi, au fost testați pentru abilitățile în relațiile interpersonale, despre comportamentul lor în relație cu ceilalți, dorind să aflăm, astfel, abilitățile lor empatice.

Rezultatele au fost foarte interesante, descoperind că cei care citeau mai mult aveau un comportament social mai pozitiv și o mai bună abilitate de a empatiza cu alți indivizi, în timp ce persoanele care preferau televizorul nu au arătat un nivel ridicat de empatie și erau mai predispuse la un comportament asocial.

Rezultatele sunt susținute și de studii precedente, care sugerează că expunerea la ficțiune este asociată cu un spectru mai larg de abilități empatice. Am constatat că lectura cărților de ficțiune implică abilitatea de a te pune în locul altcuiva, ceea ce necesită și duce la dezvoltarea abilităților empatice", explică oamenii de știință.

Lasă un comentariu