„LADA DE ZESTRE"

Distribuie pe:

,,Tradiția este cea mai de preț merinde sufletească'', spunea Liviu Rebreanu într-un discurs academic, și iată că această afirmație este confirmată de realitatea în care sunt păstrate obiceiurile și tradițiile dar și obiectele vechi, fiind mărturii ale celor ce au fost. Deși nu am făcut studii în clasarea, inventarierea și descrierea obiectelor colecționate, din dragoste pentru acestea, încercăm să le păstrăm și să le punem în valoare într-o manieră muzeistică la nivel de sat.

O astfel de inițiativă a apărut și la Lunca Bradului, în familia lui Petruț Gavril, Rusalina și Andreea, care au umplut câteva încăperi din gospodărie cu obiecte vechi, mai ales piese de îmbrăcăminte și podoabă de interior țărănesc. În zilele noastre tehnologizate și informatizate, revenirea la rădăcini ne ajută să ne păstram identitatea, să ne apreciem valorile naționale și tradițiile străbune. Pentru această dăinuire, Muzeul CIOBOTĂ - PETRUȚ este plin de folclor, de la confluența bătrânului Mureș, martor al atâtor prefaceri și înnoiri, cu valea Ilvei, contribuie la completarea imaginii satului românesc de la munte și, nu în ultimul rând, trezește în sufletul celui care îl vizitează un sentiment de iubire pentru portul românesc, tradiții pentru istoria locului, pornind de la premise, că istoria trebuie cunoscută, deoarece, dacă nu știm de unde venim, nu vom ști încotro să ne îndreptăm.

O parte importantă din „lada de zestre" a comunei LUNCA BRADULUI este păstrată cu sfințenie în colecții etnografice private de excepție, din pasiune pentru autentic, din respect pentru istoria locurilor, dar și din dorința de a duce mai departe valorile tradiționale, amenințate cu dispariția. Specialiștii în etnologie apreciază că aceste demersuri joacă un rol important în viața culturală, oferind o viziune de ansamblu asupra istoriei și tradițiilor unei comunități și, în același timp, având o componentă educativă. Odată cu toate valorile acestui minunat univers, ASOCIAȚIA CULTURALĂ ,,LA POALE DE CĂLIMANI '' din LUNCA BRADULUI, județul MUREȘ, vă invită să participați sâmbătă, 19 august 2017, începând cu ora 12:30, la evenimentul cultural ,,LADA DE ZESTRE" care va avea loc la Muzeul CIOBOTĂ -PETRUȚ din localitate. Evenimentul cultural are ca scop promovarea valorilor cultural-artistice, a obiceiurilor și datinilor locale și zonale.

 Valea Superioară a Mureșului este o regiune cu un patrimoniu tradițional impresionant și cu oameni pasionați în valorificarea acestuia. Pe lângă frumusețea peisagistică, bogățiile naturale și hărnicia oamenilor, acest patrimoniu constituie un element de atracție în perspectiva promovării turismului local. 

Lasă un comentariu