Dacă nu angajează persoane cu handicap, FIRMELE, OBLIGATE SĂ PLĂTEASCĂ SALARIUL MINIM BRUT AFERENT

Distribuie pe:

Anumite firme (autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private) care au cel puțin 50 de angajați, au obligația, potrivit Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, să angajeze persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați.

În cazul în care entitățile economice menționate nu se achită de această obligație, au posibilitatea fie să plătească lunar 50% din salariul minim brut înmulțit cu numărul de locuri de muncă pentru persoanele cu handicap pe care ar fi trebuit să le angajeze, fie să cumpere produse și servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unitățile protejate autorizate, în baza unor parteneriate.

Însă, de la 1 septembrie 2017, cele două variante vor fi înlocuite cu obligația ca firmele care nu angajează persoane cu handicap conform legii să plătească la stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

Măsura prin care, de fapt, se dublează suma lunară pe care angajatorii o plăteau până acum, este prevăzută în OUG nr. 60/2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 648, din 7 august a.c.

Noul act normativ mai prevede și faptul că autoritățile și instituțiile publice, precum și alte persoane juridice publice vor trebui să organizeze concursuri de angajare exclusiv pentru persoanele cu handicap. 

Lasă un comentariu