ZILELE ORAȘULUI IERNUT - 2017

Distribuie pe:

CU CĂRȚILE ÎN FAȚĂ. Prima zi a sărbătorii comunitare, vineri, 18 august, a început în buna tradiție locală, ascultând poezie și muzică, descoperind frumuseți și sensuri noi în cele mai recente cărți scrise și lansate de autori iernuțeni. De această dată, iubitorii de literatură au avut în față (mulți, și în mână), volumul de poezie ,,Zăpezi de soare", al profesoarei de limba română Daniela Mărginean (Editura „Genius", București, 164 pagini), însoțit de un CD, cu poezii citite de autoare, volumul de poezie ,,Doar iubirea" (Editura „Izvorul cuvântului", Buftea, 408 pagini), datorat doamnei Simona Anca Stoica, iernuțeancă stabilită de mulți ani în partea flamandă a Belgiei, cartea de filozofie, religie și sociologie, despre iubire ,,Cele trei meserii" (Editura „Casa cărții de știință", Cluj-Napoca, 351 pagini) semnată de inginerul Cornel Mărginean, cunoscut iernuțenilor prin cele șase cărți pe care le-a lansat deja în lume, între 1997 și 2016, prin poeziile și eseurile publicate pe pagina sa de internet, prin poeziile și textele publicate în antologii și reviste din întreaga țară.

Cele trei cărți și autorii lor au avut parte de o foarte bună primire și de aprecieri critice elogioase, aparținând omului de televiziune, de teatru și publicistică Rudy Moca (reîntors, de curând, în orașul său natal), preotului greco-catolic Vasile Iagăr, profesorilor de limba și literatura română Monica Popovici Pop, Sever Pop, scriitorului și eseistului Răzvan Ducan, editorului Florin Căprar. Într-un viitor număr al ziarului ,,Cuvântul liber" vom reveni cu detalii.

TEATRUL GONG. În aceeași zi și în ziua următoare, iernuțenilor li s-au oferit două spectacole de teatru cu piesa ,,Gaițele" a dramaturgului român Alexandru Kirițescu, într-o variantă scenică nouă, semnată și regizată de actorul Rudy Moca. Sutele de spectatori prezenți i-au aplaudat, la scenă deschisă, pe tinerii actori amatori iernuțeni Laura Baicu, Mara Păun, Rareș Măcinică, George Valentin Hădărig, Darius Maier, Carina Avram, Eniko Gyorgy Laszlo. Ilustrația muzicală îi aparține lui Darius Maier. Partea de costumație/design și-au asumat-o doamnele Nastasia Maier și Eva Dan. Astfel, istoria culturală a Iernutului înregistrează înființarea Teatrului Gong, al Casei de Cultură, director Dana Gurghian.

FESTIVITATEA DE DESCHIDERE oficială a sărbătorii comunitare ,,Zilele orașului Iernut", a avut loc sâmbătă, 19 august 2017, pe scena înălțată în Piața 1 Decembrie 1918, în prezența oaspeților de seamă Marius Pașcan, deputat de Mureș în Parlamentul României, dr. Lucian Goga, prefect al județului Mureș, Ovidiu Dancu, vicepreședinte al CJ Mureș, colonel Cristian Buhăianu, prim-adjunct al ISU Mureș, Ioana Boloș, consilier județean, a doamnei secretar al UAT Iernut, Laura Dordea, a consilierilor locali și a unui numeros public iernuțean. După momentul solemn al intonării Imnului Național ,,Deșteaptă-te, române!" și după invocarea ajutorului și protecției divine, prin rugăciuni înălțate în limbile română și maghiară de cucernicii preoți, primarul orașului Iernut, Ioan Nicoară, prefectul Lucian Goga, Ovidiu Dancu, Marius Pașcan, Cristian Buhăianu i-au salutat pe iernuțeni în nume propriu și al instituțiilor pe care le reprezintă, s-au referit la proiectele economice, culturale și edilitar-gospodărești, care vor fi implementate în Iernut și în județul Mureș spre binele și fericirea locuitorilor, le-au urat zile lungi și frumoase, spor în toate, belșug, veselie și distracție, cât cuprinde.

Ajutat de doamna consilier Diana Popa, primarul Ioan Nicoară și-a îndeplinit atribuțiile de bun părinte al întregii comunități, încurajând și răsplătind valorile umane locale.

,,DASCĂLI DE POVESTE". În semn de prețuire și de recunoaștere a performanțelor profesionale și a contribuției aduse la creșterea prestigiului învățământului preuniversitar din orașul Iernut, domnul primar Ioan Nicoară i-a distins, în numele Primăriei și al Consiliului Local, cu Diploma ,,Dascăli de poveste" pe profesorii Iuliana Botnaruk, Laurenția Căprar, Emandache Cociș, Ovidiu Cormoș, Maria Diac, Nicoleta Dâmbean, Marcel Dubencu, Dorina Motorca, Iosif Natea, Stela Monica Pop, Trombitaș Margareta, Viorica Turcu, Constantin Tarca.

ELEVI PREMIAȚI pentru frumoasele lor rezultate la învățătură în anul școlar 2016-2017. De la Școala Gimnazială Iernut: Patrik Adrian Maioș și Daria Ioana Ghirca, care au promovat clasa a VIII-a cu media generală 10 (zece), Andi Dacian Popa, clasa a VIII-a, cu media 10 (zece) la Evaluarea Națională din 2017, la Limba și Literatura Română, Ovidiu Vlad Murșa, clasa a VII-a, cu media generală 9,76, Ester Ranata Hamar, clasa a V-a, cu media generală 9,96. De la Liceul Tehnologic Iernut: Ana-Gabriela Tămaș, clasa a X-a, cu media generală 9,94, Szakacs Attila, locul întâi la faza județeană și mențiune la faza națională a Olimpiadei de Biologie.

PRIETENII POMPIERILOR, de la Școala Gimnazială Iernut, Emanuela Cismaș, Adelina Cândea, Anda Cătană, Nicola Câmpean, Cristina Dabondi, Patricia Pop, Bianca Pop, Selena Stăvariu, Izabela Varodi, Lissa Kovacs, Alexandru Roiban, Darius Lăcătuș, Gabriel Boar, Nikolas David Dordea, Ciprian Radu, Toma Cezar, Bogdan Teglă, George David Sand, Dorian Todoran și Măcinică Dragoș, membri ai cercurilor tehnico-aplicative ,,Prietenii pompierilor", conduse de maiștri instructori Cristina Moldovan și Iosif Fodor și antrenați de domnul Augustin Grama, șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Iernut, au fost premiați de domnul primar Ioan Nicoară pentru că sunt deja bine pregătiți să ajute voluntar la acțiunile de prevenire și stingere a incendiilor.

,,PRIMAR PENTRU O ZI" a fost distincția pe care consilierii locali din Iernut i-au acordat-o în acest an elevei Adriana Bârtie, de la Școala Gimnazială Iernut. Viitorul Iernutului este pe mâini bune.

CETĂȚENI DE ONOARE. Titlul de Cetățean de onoare al orașului Iernut ,,post mortem" a fost conferit, prin votul unanim al consilierilor locali, celui care a fost Diță Dorin Dumitru. Cu titlu de ,,Cetățean de onoare al orașului Iernut" a fost distins domnul Traian Dumbrăvean Catoi.

NUNTA DE AUR. Treisprezece cupluri familiale au fost distinse de domnul primar cu DIPLOME DE FIDELITATE: Gheorghe și Ana Balea, Silvian și Laurenția Căprar, Ioan și Maria Chețan, Ștefan și Silvia Dordea, Teodor și Maria Hancu, Ioan și Ana Iaru, Valer și Maria Muntean, Ioan și Petronela Pastor, Ioan și Maria Popa, Andronic și Ana Pîrlea, Gheorghe și Ana Tocaci, Lenuț și Ana Țînțar, Ioan și Susana Sfîriac.

Mulțumiri. La finalul festivității de deschidere a sărbătorii comunitare ,,Zilele orașului Iernut", primarul Ioan Nicoară a mulțumit celor care au contribuit la pregătirea și la buna desfășurare a fiecărui eveniment cuprins în program, nominalizându-i pe cei mai apropiați colaboratori ai domniei sale: doamna consilier Diana Popa, viceprimarul Vasile Mărginean, doamna Dana Gurghian, bibliotecară, director al Casei orășenești de cultură, organizatoare de evenimente cultural-artistice, cucernicii preoți parohi, polițiștii locali și jandarmii, responsabili cu asigurarea pazei, ordinii și liniștii publice. Tuturor participanților la sărbătoare le-a urat distracție plăcută și multă sănătate.

Date despre celelalte activități cultural-artistice și sportive au fost publicate în numerele de joi, 17 august, și vineri, 18 august 2017, ale ziarului „Cuvântul liber"

 

Lasă un comentariu