BANII DIN BĂNCI AI ROMÂNILOR SUNT ÎN SIGURANȚĂ!

Distribuie pe:

Banca Națională a României (BNR) îi asigură pe românii și firmele care au depozite bancare că banii lor sunt în siguranță și că nu există niciun motiv de îngrijorare în privința acestui aspect.

„Pentru informarea adecvată a opiniei publice, BNR reafirmă că sectorul bancar din România este solid și lichid. La data de 30 iunie a.c., rata medie de solvabilitate se situa la 19,8%, față de valoarea minimă reglementată, inclusiv pe plan european, de 8%, și comparativ cu media europeană de 14%. Nicio bancă din România nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat. Indicatorul de lichiditate (reprezentând raportul dintre activele lichide și pasivele pe termen scurt) este de 250,5%, peste nivelul minim reglementat de 100%.

BNR supraveghează băncile din punct de vedere prudențial, nu fiscal. Când o bancă înregistrează pierderi care conduc la deteriorarea indicatorilor de prudență, obligația BNR este să le ceară băncilor aport de capital pentru a aduce indicatorii de solvabilitate și lichiditate la niveluri care să asigure buna funcționare a băncii și siguranța depozitelor populației și firmelor. Ca urmare a acțiunii BNR, în perioada 2008 - 2017, băncile care operează în România au adus capital în valoare de aproape 15 miliarde lei (peste 3,3 miliarde euro).

În conformitate cu legislația europeană, toate depozitele de până la 100.000 euro (inclusiv echi valent în lei sau alte valute) sunt garantate. La data de 30 iunie a.c., numărul persoanelor fizice române care dețineau depozite în bănci din România era de 10.204.042, din care 10.169.155 de persoane cu depozite care se încadrează în plafonul garantat (99,65% din total) și 34.887 persoane cu depozite mai mari decât plafonul garantat. La aceeași dată, numărul persoanelor juridice române care dețineau depozite în bănci din România era de 736.813, din care 718.924 persoane juridice cu depozite care se încadrează în plafonul garantat (97,57% din total) și 17.889 persoane juridice cu depozite mai mari decât plafonul garantat.

Prin urmare, nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la siguranța depozitelor populației și a firmelor păstrate în băncile din România", precizează BNR într-un comunicat de presă. 

Lasă un comentariu