DREPTUL POLIȚIȘTILOR LA PROTECȚIA IMAGINII

Distribuie pe:

Potrivit Mediafax, în urma centralizării solicitărilor primite de către reprezentanții Federației Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual (FSNPPC), se numără și cea a protecției imaginii și a datelor personale.

Dintre numeroasele propuneri venite din partea sindicaliștilor din poliție, privitoare la modificarea statutului polițistului, ar fi ca statutului polițistului să i se adauge o prevedere ce asigură protecția imaginii și a datelor personale ale agenților, și propunerea care arată că jurnaliștii pot fotografia polițistul doar dacă blurează chipul.

„Persoanele particulare pot filma polițiștii doar dacă aceștia din urmă acționează în uniformă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe domeniul public; înregistrările pot fi utilizate exclusiv pentru uz personal ori la dispoziția autorităților judiciare (dacă există o anchetă ori se reclamă un abuz). Aceste imagini, înregistrate de către o persoană particulară, nu pot fi utilizate pentru scopuri ilicite, pentru a instiga la represalii împotriva polițistului, ori pentru a fi difuzate în rețelele de socializare; polițiștii pot indisponibiliza orice dispozitiv care înregistrează audio ori video, dacă înregistrările ar putea reprezenta un potențial pericol pentru siguranța publică ori personală, precum și a familiei acestora, pentru sediile aflate sub protecție ori pentru executarea unei misiuni oficiale; utilizarea neautorizată a acestor imagini constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 10.000 lei", se arată în propunerea Sindicatului.

De asemenea, sindicaliștii propun ca jurnaliștii care filmează sau fotografiază polițiștii să protejeze identitatea agenților, prin blurarea chipului și a numărului de înmatriculare a mașinii folosite de către aceștia. (sursa:Mediafax)

Lasă un comentariu