Personalități ilustre - Episcopul IOAN SUCIU

Distribuie pe:

Obiectivul principal al Cercului „Al. Macarie" al Astrei Iernut, de la înființarea sa până în prezent, a fost răspândirea culturii și științei românești și universale prin evocarea unor personalități ilustre din diferite domenii,mai mult sau mai puțin cunoscute. Joia aceasta ( 28.09.17) am avut plăcerea să facem cunoștință, prin grija părintelui greco-catolic Vasile Iagăr din Iernut, cu una din figurile importante ale Bisericii Române Unite , episcopul Ioan Suciu din Blaj.

Părintele Vasile Iagăr a prezentat un referat documentat despre viața și activitatea lui Ioan Suciu. Spicuim din acest referat: Episcopul Ioan Suciu s-a născut la 4 decembrie 1907 la Blaj, fiind al 3-lea copil din cei zece ai vestitei familii Vasile și Maria.Primele trei clase primare le-a urmat la Blaj, iar a IV-a la Beiuș, unde a fost evacuată familia de către autoritățile austro-ungare. Urmează Liceul Sfântul Vasile cel Mare din Blaj, fiind mereu clasificat primul din clasă. Între anii 1925-1932 este student teolog în cetatea eternă Roma. Aici obține mai întâi doctoratul în filozofie și apoi în teologie. A fost hirotonit preot la Roma la 29 noiembrie 1931. Ajuns în țară, este numit profesor de religie și morală la Liceul Comercial de Băieți din Blaj, unde predă italiana și alte discipline. A predat apoi la Liceul Sf.Vasile cel Mare și la Academia Teologică din Blaj, funcționând și ca director la Institutul Vancea între anii 1936-1938. Încă de la începutul carierei sale de profesor a reușit să atragă în jurul lui sufletele oamenilor prin darul său de mare orator, prin zâmbetul și privirea sa deschisă; era socotit sufletul tineretului. Faima lui a început să facă ocolul țării, fiind solicitat peste tot la conferințe. Oameni din toate straturile sociale, din toate neamurile și din toate credințele umpleau până la refuz sălile în care erau organizate aceste conferințe. La 20 iulie 1940 a fost numit episcop auxiliar de Oradea.În 1947 Sfântul Scaun l-a numit administrator apostolic al arhidiecezei de Alba Iulia și Făgăraș. În timpul episcopatului vizitează peste 600 de parohii, printre care și pe cea din Iernut. Ține conferințe anticomuniste în multe localități mari din țară, scrie pastorale și trimite scrisori de încurajare pentru toți cei care nu au dezertat de la credință. A fost arestat la 26 octombrie 1948 și va urma drumul închisorilor până la 27 iunie 1953, când a murit în inchisoarea de la Sighet. Semnificativ pentru tăria sa de caracter este răspunsul pe care l-a dat unui călău de la Sighet care l-a snopit în bătaie: „-Dai degeaba,prietene, eu nu mai simt. Dar mi-e de dumneata! Mai odihnește-te, fiule, că te dor mâinile !"Cu niciun preț nu și-a trădat credința.Episcopul Ioan Suciu a murit în celula de la etaj, a fost aruncat într-o căruță și dus la cimitirul vagabonzilor și sinucigașilor.Cimitirul de la Sighet este arat acum și nu se poate identifica mormântul. Poate că așa a hotărât Dumnezeu ca episcopii morți la Sighet, în cimitirul săracillor de pe malul Izei, să rămână victime nevăzute la temelia văzută a bisericii romănești. Au murit pentru credință, dreptate și adevăr, asemenea multor figuri ilustre ale românilor.

Expozeul bogat în informații și emoționant prezentat a fost completat de preotul vicar Ioan Fărcaș, care a vorbit despre activitatea literară a episcopului Ioan Suciu, prezentând cartea „Mama". Ioan Moldovan, directorul Editurii Buna Vestire din Blaj a făcut o interesantă expunere pe marginea expoziției organizate în sala mică a clubului din Iernut pe tema „Viața și opera episcopului Ioan Suciu", domnișoara Anca Barlogea ,tot din Blaj,a prezentat două filmulețe cu aspecte din viața episcopului Ioan Suciu. Emoționante au fost mărturiile nepoatei episcopului, Maria Suciu, care a subliniat atitudinea deschisă, veselă a preotului Ioan Suciu, legătura sa cu oamenii, în special cu tineretul.

Cuvinte de laudă și mulțumire pentru tot ce a făcut părintele Vasile Iagăr azi la Astra,împreună cu invitații săi de la Blaj și nu numai, au exprimat prof.Ovidiu Cormoș, ing. Cornel Mărginean, doamna preoteasă Maria Oargă și subsemnatul.

A fost cu adevărat o zi de cinstire pentru eroii neamului românesc, o zi de recunoștință pentru jertfa lor , o zi de aleasă sărbătoare pentru cercul nostru.

Lasă un comentariu