ACTIVITATEA ÎN DOMENIUL SECURITĂȚII ȘI SĂNĂTĂȚII ÎN MUNCĂ PE SEMESTRUL I AL ANULUI 2017

Distribuie pe:

În cadrul ședinței Colegiului Prefectural al Județului Mureș, prezidată de domnul dr. Lucian Goga - prefectul județului Mureș, desfășurată pe data de 27 septembrie 2017, domnul jrs. Mureșan Andrei - inspector șef, Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureș, a prezentat raportul de activitate în domeniul securității și sănătății în muncă în semestrul I al anului 2017.

Conținutul raportului face referire și la faptul că, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă au efectuat în primul semestru al anului 2017 un număr de 288 controale. Cu ocazia acestor verificări, au fost aplicate sancțiuni pentru 75 de angajatori. De asemenea, au mai fost aplicate 68 de avertismente și 20 de amenzi în cuantum de 143.500 lei.

Domeniile de activitate unde au fost identificate neconformități și pentru care angajatorii au fost sancționați contravențional cu amendă, au fost: lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale; fabricarea de construcții metalice; activități de telecomunicații prin rețele cu cablu; transporturi rutiere de mărfuri; baruri și alte activități de servire a băuturilor; spălarea și curățarea articolelor textile și a produselor din blană; exploatare forestieră; comerț cu amănuntul a altor bunuri noi, în magazine specializate; intermedieri în comerțul cu produse diverse; fabricarea de mobilă; servicii de administrație publică generală; activități de inginerie și consultanță tehnică legată de acestea.

În raport se mai arată că, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș, în perioada februarie-iunie 2017, s-a desfășurat acțiunea Campanie națională privind implementarea sistemului de învățământ a proiectului „Valențe culturale în domeniul securității și sănătății în muncă", pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee și școli profesionale, materializat prin organizarea unui concurs numit „Știu și aplic!".

Din numărul total de 128 evenimente comunicate Inspectoratului Teritorial de Muncă Mureș, două au fost mortale.

În încheierea raportului se face precizarea că stadiul acțiunilor cuprinse în Planul de acțiuni pentru realizarea în județul Mureș a Programului de Guvernare pe primul semestru la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Mureș este realizat.

Lasă un comentariu