Dezbatere privind propunerile legislative pentru întărirea autorității polițistului

Distribuie pe:

În contextul propunerilor de modificare legislativă pentru întărirea autorității polițistului, la începutul acestei săptămâni a avut loc o dezbatere pe această temă. Activitatea s-a desfășurat la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.

Măsurile propuse de Ministerul Afacerilor Interne pentru creșterea capacității de intervenție în domeniul ordinii și siguranței publice au fost prezentate de șeful Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, comisar șef de poliție Bîltag Dumitru. Prin intermediul acestora se dorește instituirea instrumentelor legale necesare exercitării atribuțiilor de serviciu sau îndeplinirii misiunilor, dar și a celor necesare asigurării unei protecții juridice și, mai ales, fizice, a personalului angrenat, printr-un Proiect de Lege supus dezbaterii publice.

La conferința de presă au participat: șeful Serviciului Cabinet - comisar șef de poliție Nicușan Adrian, șef Serviciu Investigarea Criminalității Economice - comisar șef de poliție Cătană Daniel, Î. șef Serviciu Investigații Criminale - subcomisar de poliție Roșiu Bogdan, șef Serviciu Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase - comisar de poliție Roiban Lucian, Î. șef Serviciu Rutier - comisar șef de poliție Pop Ioan Florin, Serviciul de Acțiuni Speciale - subcomisar de poliție Tătar Lucian, coordonator Compartiment de Analiza si Prevenire a Criminalitatii - comisar șef de poliție Pîncă Gabriela și șeful Poliției Municipiului Târgu- Mureș - comisar de poliție Fărcaș Mihai. Totodată au fost prezenți și polițiști cu experiență: șef Birou Rutier Sighișoara - subcomisar de poliție Diță Ioana, șeful Postului de Poliție Sângeorgiu de Mureș - Asp. Varodi Petre, Șeful Postului de Poliție Albești - Asp. Gliga Costel.

Organizația Profesională Corpul Polițiștilor a fost reprezentată de colonel Gliga Traian, din partea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a participat vicepreședintele Ionescu Marius, EUROPOL - Sinsp. Szakacs Emanuel, DIAMANTUL - Cms. șef Raica Florin și PRO LEX - Asp. Pop Sebastian.

Dinamica fenomenului infracțional rămâne o amenințare permanentă

Efectivele poliției sunt angrenate zilnic în misiuni de ordine și siguranță publică, dintre cele mai diverse și cu grade diferite de risc. Deși rezultatele obținute în ultimii ani și sondajele efectuate arată că siguranța cetățeanului a crescut, dinamica fenomenului infracțional rămâne o amenințare permanentă, nu doar la adresa comunității, ci și a organelor de aplicare a legii.

A devenit un fapt aproape curent ca intervenția polițiștilor, în situațiile în care este vizată o comunitate de oameni sau anumite medii sociale, să se soldeze cu amenințări, loviri sau alte violențe, vătămări corporale, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte ori chiar cu omorul personalului implicat.

Factori de risc sociali și profesionali

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost realizate evaluări privind aspectele referitoare la protecția și autoritatea personalului care desfășoară activități în spațiul public. Cu acest prilej s-a constatat persistența unei situații favorizate de o serie de factori de risc sociali și profesionali. Printre aceștia pot fi amintiți: proliferarea violenței/ modelelor comportamentale agresive și a consumului de alcool; organizarea autorilor în grupuri, aspect ce generează un sentiment suplimentar de încredere în forțele proprii și determină o amplificare a acțiunilor săvârșite; descurajarea organelor de ordine publică de a utiliza mijloacele din dotare, în mod eficient, de teama eventualelor repercusiuni; deficiențe în pregătirea continuă a personalului, axată pe teorie și mai puțin pe consolidarea practică a cunoștințelor și modalităților de aplicare a tehnicilor și procedurilor de intervenție; concentrarea mesajului public pe aspectele negative ale activității M.A.I., prin prezentarea excesivă și uneori distorsionată a cazurilor în care este implicat personalul propriu. Acestor factori de risc li se adaugă, ca element de expunere și vulnerabilitate a personalului MAI, insuficiența resurselor materiale și umane necesare executării în condiții de siguranță și cu autoritate a activităților de aplicare a legii în spațiul public.

Standardizarea intervenției Poliției, prin norme subsecvente și proceduri de lucru

La nivel instituțional, pentru a preveni apariția unor moduri neunitare de acțiune în rândul polițiștilor, s-a intervenit la nivel instituțional în vederea standardizării intervenției poliției, prin norme subsecvente și proceduri de lucru. Cu toate acestea, se constată tot mai frecvent situații în care anumiți cetățeni refuză să urmeze solicitările legale ale organelor de ordine publică, impunând propriile condiții de aplicare sau respectare a legii.

Obiectivul principal al modificările legislative propuse vizează asigurarea unui echilibru real între ceea ce înseamnă consolidarea autorității și a protecției polițistului și drepturile și libertățile cetățenești, fapt pentru care în proiect sunt menționate explicit drepturile cetățenilor în timpul acestor interacțiuni cu Poliția.

Textul proiectului de Lege este afișat și poate fi consultat pe pagina de internet www.mai.gov.ro, la secțiunea Transparență decizională, precum și la Centrul de Relații cu Publicul al M.A.I., din Piața Revoluției nr. 1 A, sector 1, București.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt așteptate pe adresa de e-mail: dgj-transparenta@mai.gov.ro în termen de 20 de zile, începând cu ziua postării pe site-ul MAI.

 

Lasă un comentariu