ELEVII DE LA „FRIEDRICH SCHILLER", PREZENȚI PE SCENELE DIN GERMANIA

Distribuie pe:

Pentru elevii școlii noastre, care învață în limba germană, posibilitatea de a vizita Germania și de putea intra în contact cu copiii care vorbesc limba germană, ca limbă maternă, reprezintă o nemaipomenită oportunitate.

Astfel, în perioada 18-21 octombrie 2017, s-a desfășurat un proiect internațional în Hanau „orașul natal al fraților Grimm", având un real succes, încununat de elevii noștri, pregătiți de profesoarele de limba germană Hoffmann Tilda și Grosu Claudia, aport adus și de regizorul Rareș Budileanu de la Teatrul Național din Târgu - Mureș. Spectacolul pregătit în limba germană „La Piccola Banda" a fost acompaniat de corul și orchestra Liceului Vocațional de Artă din Târgu -Mureș, conduse de dirijorul Filarmonicii din Târgu-Mureș, Remus Grama și de profesoara de cor, Szasz Emese.

Acest proiect a fost inițiat de doamna Cetănaș Natasha de la Clubul Rotary din Târgu - Mureș, care a finanțat această deplasare și a domnului Michael Schnadt de la „Haus der Musik" din Steinheim. Premiera spectacolului a fost la Casa de Cultură „Mihai Eminescu" din Târgu-Mureș, acum un an, iar povestea „La Piccola Banda" a continuat și în fața unui public cunoscător de limbă germană, chiar la ei acasă.

Zilele petrecute în Germania au reprezentat o încântare pentru toți cei prezenți încă din primul moment în care am ajuns acolo. Domnul Michael Schnadt ne-a întâmpinat la Haus der Musik cu un mic concert de pian susținut de elevii domniei sale, cu care elevii noștri au putut apoi schimba câteva opinii. Cazarea a fost de vis, într-o tabără școlară cu foarte mult spațiu verde, în localitatea Ober-Seemen, care i-a făcut pe elevii noștri să nu simtă oboseala zilelor pe care și le-au petrecut la repetiții.

Primul spectacol a avut loc la Kulturhalle din Hanau, într-o sală elegantă care a fost plină de spectatori. Seara a fost deschisă de elevii de la Haus der Musik care, conduși de domnul Michael Schnadt au interpretat la pian scurte piese muzicale, stabilind un record: 24 de micuți pianiști au performat în fața publicului timp de zece minute. Apoi elevii germani au prezentat un concert de acordeon și fluier. Seara a fost încheiată de elevii noștri: șoareci cântăreți, canapele vorbitoare, statui și fantome, îngerași zglobii, un palat bătrân și uituc și o bandă de hoți i-au făcut pe spectatori să îi aplaude la scenă deschisă.

În ziua următoare gazdele ne-au pregătit un program special: după micul dejun am fost așteptați la aeroportul din Frankfurt, unul dintre cele mai mari aeroporturi din Europa. Acolo elevii de la Școala Gimnazială „Friedrich Schiller" au fost așteptați de un ghid care le-a prezentat în limba germană, cele mai mari avioane Lufthansa, care pot transporta până la 880 de călători, pistele de decolare și aterizare, modul de alimentare cu combustibil al avioanelor trecând și pe la porțile de control al pasagerilor.

După amiază elevii, alături de profesorii lor au fost așteptați la Castelul din Hanau de către doamna primar a localității. Reprezentanții Rotary au mulțumit pentru primirea călduroasă, doamna primar i-a felicitat pe copii și pe profesorii lor, elevii de la Liceul Vocațional de Artă au cântat la pian și la vioară, s-a făcut schimb de cadouri între oficialități și s-a servit o mică gustare. Apoi am vizitat orașul Hanau unde în fața primăriei se află statuia fraților Grimm.

Ziua următoare a fost una cu repetiții și la final un spactacol în orașul Langenselbold. Aici am fost întâmpinați, de asemenea, de domnul primar care a vizionat spectacolul și a fost foarte impresionat de corectitudinea cu care elevii noștri vorbesc limba germană. Sala a fost din nou plină de spectatori, elevii fiind aplaudați la sfârșitul reprezentației minute în șir.

Un lucru demn de menționat este faptul că trei zile la rând spectacolul „La Piccola Banda" a ținut prima pagină a ziarelor locale din cele două localități unde s-a desfășurat spectacolul.

Acest proiect a reprezentat o experiență inedită pentru elevi, o experiență din care au avut foarte mult de învățat și pe care, cu siguranță, o vor ține minte toată viața.

 

Lasă un comentariu