DIALOGURI NECONVENȚIONALE „Un cățălar" înrăit pentru rasa Rottweiler

Distribuie pe:

- Interlocutor: dr. Mircea Gherman, medic specialist de medicină generală -

- Vă autodefiniți ca „un cățălar" înrăit. Trăim vremuri atât de…câinoase, și oamenii se urăsc atât de tare unii pe alții, încât a vorbi despre… iubirea față de câini devine un demers de-a dreptul riscant. Pentru unii, chiar ridicol. Așadar, de ce iubim câinii?

- Pentru că fără ei, am fi mai săraci și mai triști. Câinele a pătruns, încet dar sigur, în viața noastră și nimeni, nicicând nu-l va putea îndepărta de om. O retrospectivă - din preistorie până în zilele noastre - ne permite să constatăm că, pe parcursul întregii sale evoluții, omul a fost însoțit îndeaproape de câine, fiind ușor de înțeles că și în viitor va trebui să-i rezerve un loc binemeritat acestui veșnic credincios, prieten și slujitor. Trebuie să recunoaștem, fără rezerve, că, pe fața pământului, nu există un tovarăș mai credincios decât câinele.

- Ar mai fi și oamenii… Cel puțin așa spun unii. Sau așa ar fi normal.

- Cele mai apropiate și mai dragi nouă ființe umane ne pot, nu o dată, înșela încrederea, devotamentul, loialitatea, sinceritatea. La fel, cei care îngenunchează în fața noastră, atunci când suntem pe culmile gloriei, sunt capabili să ne întoarcă spatele, la primul eșec. Omul este cel mai perfid din lumea mamiferelor. Singurul prieten pe care îl are omul pe această lume a egoiștilor, invidioșilor, cameleonilor, unicul care nu-l va abandona, indiferent de situație, este câinele. Chiar și atunci când stăpânul trece prin momente grele, disperate, părăsit de prieteni, de familie, câinele va rămâne singurul său sprijin și-l va însoți și proteja de eventuale pericole. Nimic nu este mai grandios decât privirea plină de iubire totală și necondiționată a unui câine, iar cei care, în prezent, încearcă să distrugă acest liant dintre om și câine pot fi considerați că se găsesc pe ultima treaptă a umanității.

Este cunoscut că omul se simte în siguranță, indiferent de anotimp, de zi sau noapte, atunci când în preajma lui se găsește cel mai devotat și loial prieten, iar una dintre cele mai valoroase rase, care-i asigură individului uman protecție și apărare, este rasa Rottweiler. Ca să mă „autodefinesc" până la capăt, voi spune, asumându-mi, desigur, riscul: sunt un „cățălar" înrăit pentru rasa Rottweiler!

- Atenție, câine rău! Clar, vom fi… boscorodiți, criticați, puși la zid! Adică, dumneavoastră, medic uman, iubiți una dintre cele mai periculoase rase de câini?

- Eronat. Sporadicele cazuri, accidente înregistrate în țara noastră, în care au fost implicați câinii, cazuri foarte mult mediatizate și amplificate de unele mass-media care nu au nici cele mai vagi cunoștințe despre comportamentul și psihologia canină, au ajuns, uneori, să taxeze unele rase ca „ucigașe" de copii și de oameni adulți. Printre aceste rase a fost inclusă, repet, eronat, și rasa Rottweiler. Mai mult, a fost adoptată o ordonanță de urgență la care, se pare, au aderat mai mulți politicieni și mai puțini specialiști, și care a condus la interpretări și exagerări ce au creat confuzii și derută în rândul iubitorilor de câini.

- Tocmai. Rottweiler-ul trece drept un câine fioros, agresiv, periculos, un fel de bau-bau, pe care e mai bine să nu-l ții pe lângă casă. Nici să-l primești cadou de ziua ta…

- Iarăși, eronat! În prezent, trebuie să facem precizarea că în România, Rottweiler-ul este una dintre cele mai populare rase, având și numărul cel mai mare de participanți la expozițiile chinologice. Animale remarcabile prin forța și frumusețea pe care le degajă, rasa a cucerit mapamondul și nu există decât puține zone pe glob unde nu o întâlnim. Este un câine deosebit de afectuos, ascultător, docil, greu de impresionat și cu un echilibru nervos deosebit de stabil.

Însă, pentru ca rasa să se mențină la standardele mondiale și calitățile sale să fie cât mai bine puse în evidență, crescătorul trebuie să fie cât mai bine informat, astfel încât să-i ofere cele mai bune condiții, să-l iubească, încât el să se simtă cât mai bine alături de stăpân.

Vorbim de una din cele mai eficiente rase, Rottweiler-ul fiind utilizat ca însoțitor, paznic și apărător al omului și al bunurilor sale, rasă ce se va răspândi în viitor tot mai mult, atât la noi în țară, cât și în celelalte regiuni ale globului.

- Din câte am auzit, este și una din cele mai vechi rase de câini din lume…

- Prezența sa este semnalată încă din perioada Imperiului Roman. În acest sens, sunt numeroase dovezi care atestă că în timpul campaniilor de luptă, legiunile romane parcurgeau distanțe extrem de lungi și nu-și puteau asigura provizii de alimente, erau nevoite să întrețină turme de animale, pentru paza cărora era necesar să fie utilizați câini rezistenți, puternici și curajoși, iar cei aleși semănau foarte mult cu rasa Rottweiler. Pe parcursul secolelor, selecția naturală a fost cea care a decis: ori mureau, ori supraviețuiau. Un grup de câini a rămas în localitatea Rottweil din Germania, ca și câini de pază pentru cirezile de vite. Orașul era și un renumit târg de bovine, unde proprietarii de animale veneau însoțiți de acești câini, care îi protejau. Unii oameni, după ce participau la târgurile de animale și luau banii pe ele, se îmbătau și, pentru a nu pierde banii sau pentru a nu le fi furați, îi legau la gâtul câinilor, care le asigurau protecție.

- A, păi dacă îi apărau pe bețivi și le păzeau și banii, trebuie că erau și că sunt, și în zilele noastre, niște câini de-a dreptul cumsecade…

- …Câinii Rottweiler erau folosiți și la tractarea unor căruțe mici, mai ales de către măcelari. Au fost recunoscuți ca o rasă de câini utilitari, fiind utilizați de poliție și de armată, date fiind calitățile deosebite de pază și apărare.

- Puteți să ne faceți - ca la școală - „portretul fizic și moral" al acestor vechi și devotați prieteni ai omului?

- Calitățile lor de bază sunt: afectivitatea, fidelitatea, un sistem nervos echilibrat, conformația corporală inconfundabilă, fermitatea, insistența, personalitatea, loialitatea și spiritul protector. Sunt considerați de către specialiști drept una dintre cele mai importante rase de câini din lume. Nu fac gălăgie, nu latră fără motiv. Sunt înzestrați cu o forță nebănuită, hotărâți în acțiuni de apărare. Stăpânul trebuie să aibă simțul fairplay-ului, al umorului, dar, în același timp, să fie exigent și dominant în orice situație. Câinele, niciodată nu se va supune ca un sclav, ci doar ca…prieten. Nu suportă să fie brutalizat și torturat, în caz contrar, se poate întoarce ușor împotriva… „torționarilor". Fiind un câine deosebit de afectuos, dorește să fie tot timpul aproape de stăpân. Îi place foarte mult să fie mângâiat, iubit, lăudat, fiind extrem de sensibil la problemele cotidiene ale membrilor familiei din care face parte. Nu suportă străinii, nu-i place să vagabondeze. Iubește copiii, dar nu tolerează orice exces și, mai ales, nu tolerează loviturile cu obiecte. Îi place să înoate, iar dresat, salvează oameni de la înec. Nu suportă să fie ținut legat, claustrat, frustrat și neglijat. Este foarte sensibil la tonalitatea vocii. Este gelos și îi pretinde stăpânului să se ocupe în exclusivitate de el, îndepărtându-și eventualii concurenți. Nu este indicat să-l deranjați când doarme sau când mănâncă deoarece vă poate mușca!

Masculii sunt cei mai agresivi și au o poftă de bătaie mai mare atunci când se întâlnesc cu alți masculi. Cu cât un cățel are un patrimoniu genetic mai complet, cu atât prețul este mai ridicat și șansa de a obține un exemplar valoros este mai mare.

- Sunt ușor de dresat?

- Da, cu precizarea că, pentru dresaj, este esențială educarea timpurie a materialului biologic, pentru formarea unor deprinderi corecte. Este recomandabil ca de cățel să se ocupe o singură persoană, astfel încât el să se obișnuiască cu un singur stăpân, deci, tu, stăpânul, să fii „elementul alfa", șeful haitei.

- Dumneavoastră cum ați devenit… șef de haită?

- „Cuibul" meu de Rottweileri a pornit în urmă cu 18-20 de ani, pe când aveam o femelă, Mira, iar familia domnului profesor universitar dr. Constantin Copotoiu deținea un mascul de talie mare, pe nume Lotru. Ne-am „încuscrit", iar eu, în permanență, am crescut femele, care, la rândul lor, aduceau pe lume puiuți, dar, un exemplar așa de frumos ca Lotru n-am găsit în tot județul. Așa că am decis să am un mascul proprietate personală. Printr-o rețea de „cățălari", am primit din Germania, de la Ausburg, un pui, care, la concursul chinologic, a fost botezat de arbitri cu numele de Osama bin Laden, din cauză că este de o agresivitate deosebită, cu străinii, nu cu stăpânii. Aceasta este personalitatea câinelui meu. Din start, a fost exclus din ring, fiind descalificat, tocmai din cauza agresivității. De fapt, nu există scuză să nu poată fi stăpânit un câine, dar el a fost prezentat de o persoană străină, care n-a reușit să-l strunească, eu fiind, atunci, bolnav. La concursul din anul următor, l-am prezentat comisiei de arbitraj, care, din primele runde efectuate în ring, i-au acordat calificativul „Excelent", binemeritat, de altfel…

- Normal, doar nu era să vă facă de mândra minune. La „cățălar" înrăit, cățel excelent! Să vă trăiască!

 

Lasă un comentariu