Începând de astăzi, SE ÎNFIINȚEAZĂ INSTITUȚIA AVOCATUL COPILULUI

Distribuie pe:

Legea nr. 9/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, publicată în Monitorul Oficial nr. 17, din 8 ianuarie 2018, care va intra în vigoare azi, 11 ianuarie, permite înființarea instituției Avocatului Copilului, ca structură distinctă în cadrul instituției Avocatul Poporului.

Instituția nou-înființată le dă posibilitatea copiilor să facă plângeri împotriva instituțiilor publice din România care nu le respectă drepturile și se va ocupa exclusiv cu protecția drepturilor copilului.

Prin urmare, Avocatul Copilului va primi și soluționa plângerile individuale făcute direct de copii sau de reprezentanții acestora față de instituții publice din domeniul sănătății, educației și protecției speciale a copilului, verificând instituțiile care fac obiectul plângerii.

În plus, instituția va efectua studii și evaluări, care vor stabili în ce măsură autoritățile din România, dar și specialiștii sau persoanele fizice respectă, în realitate, drepturile copilului.

Noua instituție va avea 18 angajați, dintre care patru în structura centrală, a Avocatului Poporului și câte un post pentru fiecare birou teritorial, inclusiv în Târgu-Mureș. 

Lasă un comentariu