Intendența armatei române la 157 DE ani

Distribuie pe:

Așa cum cunoaștem, în scurt timp de la Revoluția din 1848 s-a înfăptuit unirea Moldovei și Munteniei - rod al luptei duse de masele populare - ce a marcat un moment istoric de o importanță crucială în viața poporului nostru, punctul de plecare în formarea statului național unitar. În acest an avem fericita ocazie de a sărbători cei 100 de ani de existență - CENTENARUL MARII UNIRI.

Deși Unirea se înfăptuise în 1859, principatele încă își mențineau fiecare ministerele lor, armatele lor, administrații și bugete proprii. Unirea acestora trebuia făcută cu multă chibzuială pentru a nu da prilej de agitație în special în exterior, mai ales celor ce se declarau împotriva unirii.

Comandantul suprem al forțelor militare era domnitorul, Ioan Cuza, care în scopul creării unei structuri militare unice de concepție și organizare pe întreaga armată, a decretat înființarea unui Corp de stat major general. În vederea unificării celor două ministere de război, prin decretul din 15 septembrie 1860, cancelaria Ministerului de Război din Iași, s-a transferat la București, hotărându-se crearea la Iași, a unui comandament superior, urmând ca abia în 1862 să se treacă la noua organizare a Ministerului de Război, în urma fuzionării.

În această perioadă de profunde transformări, intendența s-a organizat în structuri distincte. Numai în 1860 se prevedea pentru prima oară personal de intendență în cadrul armatei din Muntenia.

La 30 august 1860, prin Decretul nr.417, s-a hotărât înființarea administrațiilor militare și a intendențelor într-o singura administrație în subordinea Ministerului de Război din București. Pentru a-i da o structură organizatorică și a stabili rolul intendenței, Statul Major al armatei a întocmit și prezentat domnitorului, proiectul de organizare al intendenței.

În urma aprobării acestuia de către domnitor, s-a emis ÎNALTUL ORDIN DE ZI Nr. 29, DIN 1 FEBRUARIE 1861, CARE A CONSFINȚIT ÎNFIINȚAREA INTENDENȚEI MILITARE ROMÂNE.

Inițial, în sarcina corpului de intendență cădeau toate problemele referitoare la soldă, subzistență, echipament, cazarmament și starea sanitară a trupelor.

Prin instrucțiunile asupra funcțiilor intendenței militare, din același an, se arată că intendenții militari sunt puși de guvern pe lângă trupe, ca să înfăptuiască vegherea ministrului în trebuințele interioare ale armatei.

Vedem că încă de la înființarea sa, intendența a avut un rol aparte pentru buna funcționare a organismului militar, fără de care armata nu putea exista nici în timp de pace, și nici nu putea duce acțiuni de luptă în timp de război.

Rolul intendenței pe parcursul trecerii anilor, odată cu transformările survenite în cadrul Armatei Române, apariția unor arme noi, creșterea efectivelor, dezvoltarea armatei militare a crescut. Pe lângă misiunile arătate mai sus, odată cu integrarea pe structura intendenței, a serviciilor unităților și marilor unități de aprovizionare și transport, acestora le-a revenit un rol aparte în organizarea, planificarea și executarea transporturilor de aprovizionare și evacuare. Și poate este un lucru deosebit, de importanță vitală.

Cu părere de rău, am constatat, în ultima perioadă de timp, că unele persoane neimplicate în sistemul militar caută să diminueze rolul intendenței, reducându-i activitatea la unele misiuni neînsemnate, recunoscând că luptătorul nu poate pleca la luptă fără armament și muniție, fără echipament și toate celelalte ustensile ce-l fac apt pentru luptă, fără să fie hrănit și fără a i se asigura odihna necesară.

Tehnica de luptă nu are nicio valoare fără muniția necesară adusă la timp în dispozitiv și fără carburanții necesari pentru deplasare. I-am ruga, deci, pe cei neimplicați în misiunile armatei și necunoașterea modului în care acestea se realizează să-și îmbunătățească cunoștințele în acest domeniu.

Constat că se mențin, la o distanță atât de mare de timp, spusele lui Napoleon I, referindu-se la intendență: „Este cea dintâi la munci și cea din urmă la onoruri".

Ziua Intendenței Militare Române a fost aniversată, pentru prima oară, la 1 februarie 1991, cu ocazia împlinirii celor 130 de ani de la înființare, zi stabilită prin Ordinul nr. 33/06.08.1990.

Acum când aniversăm 157 ani ai Intendenței Militare Române, exprim recunoștință tuturor slujitorilor de ieri și de azi, care s-au dedicat acestei nobile meserii, și le doresc să ducă mai departe idealurile pentru care a fost creată intendența.

La mulți ani, tuturor!

Lasă un comentariu