Federația Sindicală „Hipocrat" solicită rezolvarea problemelor din sistemul de sănătate

Distribuie pe:

De-abia instalat în funcție, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a primit, în ultima zi a lunii ianuarie 2018, o scrisoare deschisă din partea Federației Sindicale „Hipocrat", prin care îi sunt sesizate mai multe probleme în funcționarea sistemului de sănătate a căror rezolvare trenează.

„Valoarea prognozată de contract pentru anul 2018 este insuficientă, fapt care va atrage după sine o funcționare incorectă a celor mai multe unități sanitare din sistemul de sănătate. Este absolut vitală clarificarea programului de lucru al medicilor și a plății timpului de lucru efectuat peste norma de bază.

Medicina școlară necesită o abordare diferită după o serie de ajustări care o fac, pe alocuri, nefuncțională, fiind necesară creșterea tarifelor pe caz rezolvat.

Cursul euro are un trend ascendent, rata inflației a crescut, salariile au crescut și ele. Toate aceste elemente duc la o îngreunare a capacității de plată și la o reducere constantă a fondului alocat pentru materiale sanitare, respectiv îngrijirea bolnavului, pe care dumneavoastră doriți să îl puneți în centrul sistemului, fapt normal și firesc.

Cerem o politică de organizare și de funcționare a centrelor de trans-fuzie sanguină prin actualizarea normelor și prin normarea personalului, astfel încât să se rezolve criza permanentă a sângelui.

Avem un fond de nemulțumire a unor categorii profesionale care, începând cu luna martie, nu vor beneficia de creștere salarială: farmaciști, biologi, chimiști, infirmieri, brancardieri, îngrijitoare, personalul Tesa. Considerăm că dialogul social trebuie să fie o prioritate în acest moment crucial, căci găsirea unor soluții la problemele enunțate mai sus este vitală pentru funcționarea sistemului sanitar.

Alte probleme semnalate țin de inechitățile provenite din plata concediului de odihnă pentru personalul integrat, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă tuturor salariaților din sistem, începând cu 1 martie 2018 și salarizarea direcțiilor de sănătate publică", semnalează Federația Sindicală „Hipocrat".

Lasă un comentariu