Dascăli mureșeni TODORAN FLOAREA

Distribuie pe:

S-a născut la 21 aprilie 1973, într-o luncă frumoasă de pe Valea Gurghiului, în localitatea Dubiștea de Pădure. Părinții Vasile și Floarea Farcaș, oameni apreciați în comunitate, harnici, generoși și talentați, au transmis aceste calități și celor trei fete, două dintre ele optând pentru profesia de învățătoare.

Între 1980-1987 a urmat cursurile Școlii Generale din Toaca. A devenit, apoi, elevă a Liceului Pedagogic din Târgu-Mureș, profil filologie-istorie. Între anii 1994-1997 a urmat cursurile Colegiului Universitar Pedagogic de Institutori Blaj. Devine, apoi, studentă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar, facultate absolvită în 2008. Masterul în „Consiliere și orientare psihopedagogică" îl va face la aceeași facultate din cadrul Universității „Babeș-Bolyai", Cluj-Napoca.

Și-a început activitatea didactică în septembrie 1991 ca învățătoare la Școala Gimnazială Toaca, unde funcționează de 27 de ani, din anul 2008 devenind profesor pentru învățământul primar.

Între 2012-2013 a ocupat funcția de director la Școala Gimnazială Toaca, iar din septembrie 2013 până în prezent este director adjunct la Școala Gimnazială Hodac.

A obținut definitivatul în anul 1994, gradul didactic II în anul 2008. Pentru susținerea gradului didactic I a susținut lucrarea „Învățarea prin descoperire în studiul operațiilor de înmulțire și împărțire", în anul 2012.

Din 2015 este membră a Corpului de experți în management educațional. A urmat cursuri de perfecționare multiple, derulate la nivel național și local.

De-a lungul anilor a participat cu elevii la concursuri școlare, obținând rezultate deosebite; a organizat activități extracurriculare: excursii, vizite, drumeții, serbări, schimburi de experință la nivel interjudețean, activități în cadrul Programului SNAC. Este membră în colectivul redacțional al revistei „Timpul Cuvintelor", colaborator și partener al Clubului Rotary Maris din Târgu-Mureș; a încheiat protocoale de colaborare cu diferite instituții, asociații, cluburi, fundații, susținând desfășurarea în cadrul școlii sau pe plan local a numeroase activități artistice, sportive, umanitare la care participă elevii.

Din 1995 este căsătorită cu Ioan Todoran și au împreună doi copii: Manuela și George, ambii liceeni la Colegiul Național „Unirea", respectiv Liceul Vocațional ,,Mihai Eminescu" din Târgu-Mureș.

Despre dascăli, prof. Floarea Todoran ne scrie:

„Dascălul are o putere pe care o conștientizează sau nu, are cheile care deschid minți și pun în valoare ce are mai bun fiecare în el. Arta dialogului, onoarea, calmul, sinceritatea îl pot aduce în inima și memoria fiecărui elev. Aici este adevărata artă educațională, să știi că ești responsabil de ceea ce propui societății ca oameni. Omul nu este un produs, dar poate produce valori, omul este bun când își găsește locul și ritmul în viață. Iar dascălul - nu singur - îi poate arăta drumul. Desigur, o mândrie pentru fiecare dascăl este să se bucure de rezultatele muncii sale, de elevii realizați, de ceea ce influențează în societate. Mă bucur că am putut influența pozitiv, din această privilegiată poziție, oameni: elevi, părinți, colegi. Mă bucur că am cea mai nobilă meserie de pe pământ."

Lasă un comentariu