MARIS DAVA

Distribuie pe:

Sunt tot mai instructive și mai interesante temele pe care președintele Societății Culturale ,,Maris Dava" Tg.-Mureș, domnul prof. IOAN GÂJU, ni le propune pentru a ne întregi cunoștințele în legătură cu istoria vechilor daci. Așa se face că domnia sa a invitat, pentru data de 22.02.2018, doi distinși oameni de cultură, apreciatul și prea puțin cunoscutul, încă, artist plastic (sculptor mai ales) IOAN ASTALUS și inimosul prof. de istorie CIPRIAN FĂRCAȘ, pentru a ne vorbi despre Arta dacilor și Opera lui Brâncuși.

IOAN ASTALUS, un rafinat om de cultură, mult prea modest, cu vaste cunoștințe în domeniu, cu realizări foarte apreciate, MAI ALES ÎN STRĂINĂTATE (că așa-i la noi), în domeniul sculpturii, și-a ales să ne vorbească despre o perioadă străveche din istoria noastră, perioadă în care un misterios, dar extrem de talentat trib, AGATÂRȘII, ne-a lăsat impresionante dovezi ale realizărilor lor. Neîntrecuți în prelucrarea metalelor, a pietrei și a ceramicii, cu vaste cunoștințe în domeniul mineritului, a aurului mai ales, aceștia au fost prezenți și pe teritoriul județului nostru (pe Mureșul mijlociu și pe Târnave), în sec. V î.e.n., lăsându-ne în huma pământului semne ale prezenței lor aici. Ei au modelat și făurit unelte și arme din metal, au extras aur din nisipurile aurifere și din Munții Apuseni, au modelat ceramica, dovedind înalte și vaste cunoștințe pentru acea vreme. Erau buni agricultori, considerați a fi oamenii ,,cei luminoși", fiindcă își pictau tot corpul în culori vii, își cântau legile pentru a le învăța mai ușor. Din pricina faptului că la ei totul era în comun, inclusiv soțiile, Vaticanul a considerat acest lucru o blasfemie și a șters orice urmă ce amintea despre ei. Păcat, mare păcat. Venirea și dispariția lor din istorie este încă un mister nedezlegat.

Despre viața și opera lui Constantin Brâncuși ne-a vorbit domnul prof. CIPRIAN FĂRCAȘ. Ca întotdeauna foarte bine documentat, domnia sa ne-a oferit extrem de multe informații despre viața lui Brâncuși, noutăți în mare parte, până a ajuns un cunoscut și apreciat sculptor, sursele și modelele sale de inspirație, principalele sale opere, date despre Complexul Brâncușian de la Tg. Jiu, viața lui particulară, toate acestea susținute de imaginile retroproiectorului. Întotdeauna este o plăcere să-l avem ca și conferențiar pe acest harnic și priceput profesor de istorie, Ciprian Fărcaș.

Completări la temă, punctuale și precise, au făcut: domnul președinte al societății IOAN GÂJU, prof. dr. VOICU DUMITRU, subsemnatul și, mai ales, IOAN ASTALUS, transformând, în acest fel, această activitate într-una interactivă, benefică pentru auditori. A fost una din cele mai interesante și mai instructive activități de până acum.

Lasă un comentariu