Prinț fără castel…

Distribuie pe:

Castelul regal de vânătoare de la Lăpușna, revendicat de (prințul) Paul Lambrino, rămâne în patrimoniul S.C. Grand S.A., după un proces început în urmă cu aproape 12 ani.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins, la finele acestei săptămâni, acțiunea reclamantului, care solicita anularea contractului de vânzare-cumpărare încheiat în urma privatizării imobilului și a terenurilor aferente. Hotărârea instanței este definitivă și irevocabilă.

Castelul este situat în Munții Gurghiului, în comuna Ibănești, sat Lăpușna, la o altitudine de 815 metri. A fost construit și finalizat în perioada 1925-1933, aparținând, până în 1947, familiei regale. Pasiunea pentru vânătoare, sport nobil în vremea monarhiei, l-a determinat pe regele Ferdinand să construiască acest castel, lăsat apoi, moștenire, regilor Carol al II-lea și Mihai I. Arhitectura seamănă cu cea a castelului Peleș din Sinaia, toate elementele decorative din interior fiind executate manual. Odată cu instaurarea regimului ceaușist, a fost pus sechestru pe întregul domeniu (40.627 mp), „pentru recuperarea pagubelor produse statului de Regele Carol al II-lea încă din anul 1940", iar castelul a devenit loc de întâlnire între Ceaușescu și liderii comuniști ai vremii (Nikita Hrușciov, fost secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Todor Jivkov, fostul președinte al Bulgariei, Iosip Broz Tito, fostul președinte al Iugoslaviei).

În prezent, castelul, restaurat și întreținut până în cele mai mici detalii, este obiectiv turistic, dispunând de 40 de locuri de cazare (odăi în care s-au odihnit, odinioară, regi, prinți, regine și politicieni de seamă), o sală de jocuri cu mese de biliard și de șah, oferind doritorilor posibilitatea de a organiza diverse evenimente (nunți, botezuri etc.) sau tabere de creație. (surse: agerpres.ro, hotelgrand.ro)

Lasă un comentariu