STAREA GENERALĂ ECONOMICO-SOCIALĂ A JUDEŢULUI MUREŞ ÎN 2017 (I)

Distribuie pe:

Am importat mai mult, am exportat mai puţin

Industria judeţului Mureş a înregistrat o evoluţie favorabilă, în 2017, faţă de anul anterior, indicele producţiei fiind de 101,2% (cu 1,2% mai mare), se arată în Informarea privind starea generală economico-socială a judeţului Mureş în anul 2017, raport prezentat miercuri, 28 februarie, de către directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică Mureş, dl Ioan Matei, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.

Această evoluţie, arată autorii, a fost determinată de creşterea producţiei în activităţi economice cu tradiţie şi pondere în economia judeţului, cum sunt: repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, fabricarea produselor textile, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, a calculatoarelor şi a produselor optice, industria metalurgică, fabricarea produselor farmaceutice etc.

Cifra de afaceri din industrie realizată de agenţii economici din judeţ, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, în anul 2017, a înregistrat o scădere cu 8,9% faţă de anul anterior.

În ce priveşte comerţul exterior, acesta s-a concretizat în exporturi în valoare de 764,5 milioane de euro şi importuri de 1.067,2 milioane de euro, înregistrându-se o creştere a importurilor cu 7,6% , respectiv o scădere a exporturilor cu 7,2% faţă de anul anterior. Principalele ţări în care au fost exportate mărfuri de la noi din judeţ sunt: Germania (23,3% din total valoare exporturi), Italia (11,6%), Ungaria (8,5%), urmate de Franţa, Olanda, Polonia, Turcia, Austria, Serbia, Marea Britanie. În ce priveşte importurile, cele mai multe provin din Germania (24,6%), Ungaria (13,4%), Federaţia Rusă (8,1%), urmate de Polonia, Elveţia, Austria, Olanda, Cehia, China.

Lasă un comentariu