1 Martie, ziua cea mai geroasă a iernii 2018

Distribuie pe:

Deşi calendaristic iarna s-a încheiat, vremea ne joacă feste şi constatăm, din păcate, că bioritmul ei nu mai este cel pe care-l ştim din copilăria noastră. Îmi aduc bine aminte cum într-unul din acei ani, pe 28 februarie, era un frig de gheaţă, şi o zăpadă de o jumătate de metru, ca a doua zi, de 1 martie, sub puterea soarelui de primăvară, totul a devenit amintire. Aşadar, era un adevărat ritual în schimbarea anotimpurilor, stabilit înainte prin firea lucrurilor, iar acum cu toţii părem a fi sub zodia hazardului. Adică, nu mai ştim exact dacă iarna e iarnă, vara e vară sau primăvara, primăvară. N-am avut iarnă şi ger trei luni consecutive, ca apoi, ultima săptămână a lunii februarie să fie cea care ne-a demonstrat că mai există şi iarnă în calendar, iar ca o ironie a sorţii, 1 martie 2018 să fie cea mai friguroasă zi a acestei ierni, cu minus 17,4 grade C.

Alt lucru curios este faptul că ziua de 1 martie 2018 a intrat, prin aceasta, în analele meteorologilor mureşeni ca cea mai geroasă din ultimii 55 de ani şi a doua din istoria înregistrărilor meteorologice pe aceste plaiuri, adică din anul 1896 încoace, deci în urmă cu 122 de ani. Conform datelor furnizate de meteorologii noştri locali, cea mai geroasă zi de 1 martie a fost înregistrată în 1963, cu minus 19,8 grade C.

Sperăm că după această demonstraţie de forţă a naturii, lucrurile vor intra, totuşi, în matca lor. De altfel, meteorologii vorbesc de o încălzire a vremii, începând chiar de azi, când mercurul termometrelor va urca uşor, ca dovadă că şi primăvara le are pe ale ei, iar noi o aşteptăm cu drag.

Lasă un comentariu