Şi autostrada Târgu-Mureş - Iaşi este pavată cu… bune intenţii!

Distribuie pe:

Comisarul european Corina Creţu a declarat recent, pentru presa ieşeană, că a primit de la autorităţile române cererea de construcţie a autostrăzii Câmpia Turzii - Târgu-Mureş, fapt ce demonstrează hotărârea actorilor implicaţi în construirea acestei autostrăzi, mai ales că aceasta ar urma să facă legătura cu reţeaua transeruropeană de transport.

Oficialul european a precizat că autorităţile române au confirmat finalizarea procedurilor pentru secţiunile Târgu-Mureş - Ditrău - Târgu-Neamţ - Iaşi - Ungheni şi că, până la finele anului vor furniza contractele încheiate (studii de fezabilitate, sondaje geologice, evaluări ale impactului asupra mediului etc.).

„Dacă totul merge bine, construcţia propriu-zisă ar trebuie să înceapă: pentru Târgu-Mureş - Iaşi - Ungheni, în iunie 2020, şi pentru Târgu-Mureş - Ditrău - Târgu-Neamţ în decembrie 2021" estimează Creţu.

Oficialul european a mai adăugat că „ar fi oportună începerea construcţiei acestei autostrăzi în anul în care România îşi sărbătoreşte Centenarul de reunificare. Cu toate acestea, trecerea Munţilor Carpaţi nu este o sarcină uşoară, având în vedere numeroase provocări geologice şi de inginerie".

Asemenea poveşti am mai auzit, în ultimul deceniu, de ni s-a umplut podul, iar Corina Creţu rămâne, fără îndoială, o doamnă, dânsa „trecând cu vederea" incompetenţa, nepăsarea şi inconştienţa cu care, până în prezent, s-au dus pe apa sâmbetei peste 18 milioane de euro pentru tot soiul de proiecte, studii şi … „analize literare" care au avut ca rezultat ZERO în materie de autostrăzi.

Rămâne de văzut dacă acţiunile de protest programate de societatea civilă (Asociaţia „Împreună pentru A8") pentru luna mai vor reuşi să scoată din amorţeală autorităţile (i)responsabile în domeniu. Cătălin Urdoi, reprezentant al Asociaţiei citate, a declarat pentru News.ro: „După 28 de ani de la schimbarea regimurilor şi după mai bine de 10 ani de când este promisă o autostradă care să lege Moldova de celelalte regiuni istorice ale ţării, a venit scadenţa. Moldova nu mai acceptă această situaţie".

Sincer, nici Transilvania!

 

Lasă un comentariu