STUDENŢII CLUJENI AU INVENTAT SCAUNUL INTELIGENT!

Distribuie pe:

O invenţie a studenţilor de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) ar putea ajuta mulţi funcţionari obligaţi să stea ore în şir în faţa monitoarelor, pe scaune incomode şi în poziţii greşite.

Potrivit mediafax.ro, o echipă de studenţi din anul III de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare a UTCN a creat un scaun inteligent cu şase senzori, care îl avertizează pe ocupant că are o postură incorectă la birou sau că a stat prea mult în poziţia şezând.

„Am creat un scaun inteligent, Officer, pentru angajaţii din multinaţionale, dar şi pentru funcţionarii din instituţii. Sunt mii de persoane care stau zilnic 8 ore pe acelaşi scaun. Problema este că ei stau într-o postură greşită.

Scaunul nostru, dotat cu şase senzori, pentru partea de şezut şi în zona spătarului, în momentul în care sesizează că ocupantul stă într-o poziţie greşită, trimite o notificare de avertizare prin wifi pe calculatorul pe care lucrează acesta, pentru corectarea posturii. De asemenea, dacă a stat prea mult timp aşezat pe scaun, trimite o altă notificare.

Am dezvoltat şi o aplicaţie pentru telefonul mobil, care culege date pe parcursul unei perioade şi creează un profil al spatelui ocupantului, astfel că putem să ne dăm seama ce probleme are şi putem să emitem recomandări pentru doctor", a spus Ionuţ Danci, unul dintre membrii echipei.

Coechipierul lui, George Flutur, a declarat că, înainte de utilizarea scaunului inteligent are loc o calibrare a senzorilor şi a posturii pentru fiecare persoană în parte care stă pe scaun, iar în momentul în care poziţia nu este corectă se emite o notificare, iar persoana respectivă ştie că trebuie să îşi corecteze poziţia.

Desigur, tinerii inventatori îşi doresc un parteneriat cu o firmă care produce sau care comercializează scaune de birou şi care ar putea integra sistemul lor de senzori. „Ar costa cu 100 de euro în plus faţă de preţul scaunului normal", mai spun studenţii.

Lasă un comentariu