O ZI DE MARE SĂRBĂTOARE

Distribuie pe:

Pe 27 martie se împlinesc 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, 100 de ani de istorie zbuciumată pe cele două maluri ale Prutului. Vorbim despre acest eveniment care a deschis procesul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Istorici, cercetători, oameni de cultură, tineri au adus gândurile lor despre ceea ce ne menţin prin istorie, limbă, tradiţii.

În după-amiaza zilei de 27 martie 1918 a avut loc şedinţa Sfatului Ţării în urma căruia a fost votată hotărârea de unire a Basarabiei, aceasta a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare. Declaraţia de unire a fost primită cu mare entuziasm de românii de pretutindeni. Prima bucurie după ani grei de război, iar la sfârşitul lunii martie şi la început de aprilie a avut loc, la Iaşi, o manifestare unde delegaţia venită de la Chişinău a fost întâmpinată cu mult entuziasm.

O delegaţie a Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova a participat la şedinţa solemnă organizată la Bucureşti de cele două Camere reunite ale Parlamentului României.

27 martie este o zi de mare sărbătoare în care trebuie să cinstim înaintaşii noştri, susţine istoricul, Ion Negrei, autor al mai multor volume dedicate unor lideri şi deputaţi din Sfatul Ţării. „Trebuie să nu uităm înaintaşii noştri şi să cinstim memoria", este mesajul care vine de peste Prut.

Lasă un comentariu